Aerodromi RS dobili državne subvencije pa prikazali dobit

27.07.2017. 08:34 / Izvor: capital.ba
Aerodromi RS dobili državne subvencije pa prikazali dobit

Aerodromi RS su za pola godine dobili 800.000 KM subvencija, bez kojih bi zapravo bili u gubitku 633.000 KM.

Polugodišnji finansijski izvještaj Aerodroma Republike Srpske nije naročito ohrabrenje jer je ovo preduzeće, samo zahvaljući subvencijama Vlade RS, uspjelo prikazati neznatnu dobit od oko 167.000 KM. U aerodromskoj kasi, u odnosu na isti period prethodne godine, više je tek oko 25.000 KM.

Da Aerodromi RS preživljavaju od državnih subvencija vidljivo je iz prihoda koji su porasli samo 9.000 KM, na 1,3 miliona KM. Rashodi su umanjeni za oko 15.000 KM pa su trenutno na oko 1,1 milion KM.

Aerodromi RS su za pola godine dobili 800.000 KM subvencija, bez kojih bi zapravo bili u gubitku 633.000 KM.

Značajno povećanje zabilježeno je kod dugoročnih obaveza koje sada iznose 5,2 miliona KM, dok je u prvoj polovini prošle godine prikazano 2,4 miliona.

Preduzeće je opterećeno i sa 2,5 miliona KM kratkoročnih obaveza, ali je ova cifra, u odnosu na prvu polovinu prošle godine, smanjena za oko 300.000 KM.

Aerodromi RS imaju i dva radnika manje pa ih je trenutno zaposleno 54.

Poslovanje ovog preduzeća, kako je nedavno ukazala revizorska kuća Adition, zavisi od dotacija Vlade RS, a akumulirani gubici iz ranijih godina čine skoro polovinu kapitala, što može uticati na njegov opstanak.

Iako su dali pozitivno mišljenje na poslovanje, revizori su istakli da Aerodromi RS ostvarenim prihodima ne namiruju ni polovinu rashoda. Dobitak u poslovanju drugu godinu zaredom iskazali su zahvaljujući subvencijama Vlade.

Revizori su skrenuli pažnju i na vrijednost sporova u iznosu od 730.933 KM u kojima su “Aerodromi” tužena strana.

"Preduzeće su tužili "Zif Polara Invest fond" i "Zif Kristal Invest fond", a vrijednost sporova je 215.387, odnosno 506.571 KM. Ishodi ovih parnica su neizvjesni, a “Aerodromi RS” nisu rezervisali novac za pokriće troškova u slučaju da sporove izgube. Pored toga, preduzeće su tužila dva radnika koja traže naknadu 8.975 KM", navedeno je u izvještaju revizora.

Takođe, presuđeno je da BH airlines iz Sarajeva Aerodromima RS mora da isplati 254.252 KM, ali ovaj iznos još nije naplaćen.

Aerodromi RS, i pored teškog poslovanja, početkom jula su raspisali tender za izradu Strategije razvoja aerodroma u Trebinju, koji ne postoji.  Za to su, kako je CAPITAL prvi otkrio, namjeravali da potroše oko 100.000 KM. Međutim, tender je odgođen zbog navodne žalbe na dokumentaciju.

Tada se tražila najbolja ponuda za inženjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničko ispitivanje, ali i konsultantske usluge. Strategija bi, kako su rekli nadležni, pokazala opravdanost cijele ideje međunarodni aerodrom Trebinje.

Sve ovo ne bi bilo čudno da Vlada RS u januaru 2014. godine nije donijela odluku o zatvaranju preduzeća Aerodrom Trebinje, a Privredni sud u Banjaluci ga obrisao iz Registra privrednih subjekata.

Tokom petogodišnjeg rada, bez piste i međunarodnog reda letova, trebinjski aerodrom je potrošio više od milion KM iz budžeta, a urađeni su samo master plan i idejno rješenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital