Kapital / BANKARSTVO

Aktiva banaka porasla za skoro četiri posto

01.09.2021. 09:25 / Izvor: SRNA

Predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle izjavio je Srni da je bankarski sektor u prvih pola godine očekivano bolje poslovao nego u istom periodu lani i da je aktiva banaka porasla za skoro četiri posto u poređenju sa prošlom godinom.

On je naveo da je rast kredita bio dva posto, od čega su krediti stanovništva 3,6 posto.

Unutar kredita stanovništva najviše su rasli stambeni krediti sa 9,2 posto.

Kutle je dodao da su krediti privrede konačno počeli da rastu, te da je taj rast svega 0,4 posto, sa pozitivnim trendom.

"Ukupni krediti na kraju šestog mjeseca iznose 20,8 milijardi, od čega stanovništva 10,2 milijarde, a ostalo privrede. Očekivano je privremena profitabilnost rasla u istom periodu", rekao je Kutle.

Prema njegovim riječima, profit u Federaciji BiH je porastao za 42 posto zahvaljujući rastu prihoda od tri posto i padu rashoda od pet posto.

U Republici Srpskoj, dodao je on, profit je porastao za više od 100 posto zahvaljujući rastu prihoda od devet posto i padu rashoda od pet posto.

Kutle je rekao da je očekivani rast kredita do kraja godine od 3,5 do četiri posto.

"Jasno je da u ovako nestabilnoj političkoj situaciji i očekivanom djelovanju virusa korona nije realno očekivati da bankarski sektor napravi veće iskorake", ocijenio je predsjednik Udruženja banaka BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital