Kapital / BANKARSTVO

Alessandro Bragonzi novi šef regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan

26.01.2021. 14:05 / Izvor: Akta.ba

Evropska investiciona banka (EIB) postavila je Alesandra Bragonzija kao novog šefa regionalne kancelarije za Zapadni Balkan. Time je naslijedio Dubravku Negre, čiji mandat se završio polovnom januara. 

Potpredsjednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB-a na Zapadnom Balkanu, izjavila je: "Sa zadovoljstvom očekujemo sprovođenje inicijativa za region za oporavak od pandemije, ekonomsku tranziciju ka održivom, povezanom, digitalnom i zelenom zajedničkom tržištu. Kao banka EU, nastavićemo da snažno pomažemo socio-ekonomski oporavak regiona i razvoj na putu ka EU, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije i inicijativom Tima Evrope. Ove aktivnosti su ključne za stvaranje konkurentnijeg regionalnog tržišta integrisanog u vrijednosne lance EU i boljih životnih uslova za ljude Zapadnog Balkana. Uvjereni smo da će Bragonzi, kao novi regionalni predstavnik, moći da nastavi na temeljima prošlih postignuća i značajno doprinese aktivnostima iz oblasti transportne povezanosti, malih i srednjih preduzeća i razvoja vitalne infrastrukture, digitalizacije, zelene tranzicije i inovacije. Kroz naše lokalne kancelarije širimo uticaj EIB-a, njegujući dobre i produktivne odnose sa lokalnim partnerima koji mogu da se oslone na našu tehničku i finansijsku podršku za sprovođenje strateških investicija u svim sektorima."

Prilikom preuzimanja nove funkcije, Alessandro Bragonzi je izjavio: "Velika mi je čast da preuzmem aktivnosti za region u trenutku kada se suočava sa drugom teškom godinom u nizu. Zapadni Balkan je ozbiljno pogođen pandemijom zbog čega je osjetljiv na buduće šokove. Prioritet EIB-a je osnaživanje ekonomskog i zdravstvenog sistema, kao i zalaganje za održivi i zeleni oporavak. Radujem se saradnji sa svim našim partnerima, predstavnicima vlada, privatnog sektora i važnih saradnika, uključujući i međunarodne finansijske institucije. Nastojaćemo da povećamo ulaganje u održivu energiju i energetsku efikasnost, održivi transport, dostupnost socijalnih i pristupačnih uslova stanovanja, pristup čistoj vodi, kao i za pomoć kompanijama u najugroženijim sektorima."

Kao dio Tima Evrope, prioriteti EIB-a za Zapadni Balkan nastaviće da budu podrška oporavku od covida-19, jačanje i modernizacija vitalne infrastrukture i finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima kroz lokalne banke. Banka EU podržaće investicije za bolji i čistiji transport, modernu infrastrukturu i snažniji privatni sektor, kao i za prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju, u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom Evropske unije.

Bragonzi je zaposlen je u EIB-u već 11 godina. Prije ove funkcije bio je na poziciji predstavnika EIB-a za Albaniju, odgovoran za institucionalne i operativne aktivnosti u zemlji, kao i za Sjevernu Makedoniju i Kosovo. Doprinio je razvoju sistema za upravljanje finansijskim instrumentima EU. Vršio je procjenu, sastavljao i pregovarao finansiranje investicionih projekte i zajmova za vlade, banke i projekte na čelu multidisciplinarnih timova.

Kao najveći investitor u regionu, EIB je plasirala 8,6 milijardi eura od 2009. godine kako bi podržala modernizaciju vitalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora na Zapadnom Balkanu. Do danas je uložila 365 miliona eura u zdravstveni sektor, što je pomoglo renoviranju kliničkih centara u Nišu i Banja Luci, kao i 21 regionalne bolnice. Sa preko 2 milijardi eura investiranih, doprinio je izgradnji stotina kilometara autoputa duž glavnih regionalnih putnih pravaca. Za podršku malim i srednjim preduzećima, plasirao je više od 4 milijardi eura, čime je podržano više od pola miliona radnih mesta u regionu. Samo u 2020. godini, banka EU mobilisala je preko milijardu evra za ublažavanje negativnih posljedica pandemije covida-19.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital