Kapital / BH BERZE

Američka ekonomija se polako oporavlja

07.10.2009. 13:39 / Izvor: Fena

Još je prerano da Federalne rezerve počnu da napuštaju izdašne podsticajne mjere, mada je jasno da se privreda SAD oporavlja, izjavio je zvaničnik Fed-a Thomas Henig.

"Ne bih dao podršku restriktivnoj monetarnoj politici u sadašnjem trenutku", rekao je Henig, ali je dodao da će za Fed, koji obavlja ulogu centralne banke SAD, biti važno da okonča svoju politiku ultra niskih kamatnih stopa i da prestane sa ulivanjem ogromnih količina novca u američki finansijski sistem prije nego što podstakne inflaciju, prenio je Reuters.

"Treba da se razmisli o monetarnoj politici godinu ili više dana unaprijed", ukazao je Henig. On je ocijenio da bi orjentaciona kamatna stopa, koja je sada blizu nule, bila podesna čak i na nivou od jedan ili dva odsto.

Fed je, sem kresanja kamatnih stopa, više nego udvostručio obim svojih finansija kako bi izvukao SAD iz najdublje finansijske krize od Velike depresije.

Henig je također pozvao američki Kongres da hitno uspostavi sistem za postepeno zatvaranje propalih velikih finansijskih institucija i dodao da napori Kongresa da se ograniče isplate rukovodiocima možda neće imati željeni uticaj na kontrolu rizika.

Fed je u septembru saopćio da se američka ekonomija možda oporavlja poslije dugotrajnog slabljenja, ali su nedavni slabi pokazatelji na tržištu rada stavili pod znak pitanja brzinu oporavka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital