Američke tvrtke radije kupuju dionice nego da investiraju

19.09.2018. 14:06 / Izvor: Poslovne novosti
Američke tvrtke radije kupuju dionice nego da investiraju

Američkim je kompanijama prvi put u deset godina zanimljivije kupovati svoje dionice na burzi nego investirati u budućnost poslovanja.

Radi se o velikoj promjeni jer je u 19 od zadnjih 20 godina najveći udjel gotovine odlazio u kapitalna ulaganja.

Američkim je kompanijama prvi put u deset godina zanimljivije kupovati svoje dionice na burzi nego investirati u budućnost poslovanja.

Kako stoji u istraživanju banke Goldman Sachs objavljenog krajem prošlog tjedna, kompanije iz sastava indeksa S&P 500 u prvom su polugodištu "počastile" dioničare s otkupima dionica vrijednima 384 milijarde dolara.

Blagodati ekonomije 

To je gotovo upola više nego u istom lanjskom razdoblju, a odražava rastuću profitabilnost američkog korporativnog sektora koji uživa blagodati snažnog gospodarstva i poreznog rasterećenja. Međutim, zanimljivo je to što iznos odvojen za otkup dionica raste brže nego iznos koji se ulaže u investicije koje stvaraju nova radna mjesta. Tako su ulaganja u opremu, nove pogone i istraživanje i razvoj rasla u prvom polugodištu za 19 posto.

Štoviše, analitičari Goldman Sachsa ističu kako je iznos koje kompanije izdvajaju za otkup dionica zauzeo najveći udjel u gotovinskim rezervama kompanija. Radi se o priličnoj promjeni u ponašanju korporativne Amerike s obzirom da je u 19 od zadnjih 20 godina najveći udjel gotovine odlazio na kapitalne investicije.

Preko bilijun dolara 

Trend nije na izdisaju, stoji u Goldmanovu istraživanju. Naime, vrijednost otkupa dionica svih američkih kompanija ove bi godine prvi puta u povijesti mogla prijeći bilijun dolara.

Lokomotiva otkupa dionica je Apple koji je u prvom polugodištu najavio da će dioničarima na taj način vratiti 45 milijardi dolara. Velika povećanja najavili su i AbbVie, Cicso, Amgen i Oracle. Dioničari u pravilu pozdravljaju otkupe dionica. Jedan od razloga je što se na taj način "umjetno" napuhava zarada po dionici jer se smanjuje broj dionica na tržištu. No, dolaskom na burzu kompanije stvaraju potražnju što podiže cijenu dionica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital