Amerikanci manje ulažu u dionice iako su skočile 300 posto

20.03.2018. 13:54 / Izvor: Poslovni dnevnik
Amerikanci manje ulažu u dionice iako su skočile 300 posto

Smatraju da je racionalnije uložiti u fondove koji prate kretanje berzovnih indeksa.

Izreka "koga zmija ugrize i guštera se boji" vrlo dobro opisuje stav malih ulagače u SAD-u prema dionicama.

Iako su američki dionički indeksi na rekordnim razinama, tamošnja kućanstva danas u dionicama drže 900 milijardi dolara manje nego prije financijske krize 2007. godine, pokazuje analiza banke Goldman Sachs koju prenosi Reuters. Financijska kriza koja je buknula prije 10 godina izbrisala je 16,4 bilijuna dolara imovine kućanstava.   

"Bikovi" vladaju 9 godina 
Analiza Goldman Sachsa pokazuje kako Amerikanci još imaju traume od tog događaja, unatoč činjenici da "bikovsko tržište" u SAD-u traje već punih devet godina. Tijekom tog razdoblja indeks S&P 500 skočio je više od 300 posto. Međutim, glavni pokretač potražnje za dionicama koje su dovele do takva skoka burze očito nisu mali ulagači, već institucionalni investitori.

Podaci Fidelityja pokazuju kako u mirovinskim planovima ulagači sada drže 52,4 posto imovine u dioničkim fondovima dok je prije deset godina taj udjel iznosio 64,7 posto. S druge strane, udvostručili su ulaganja u mješovite fondove s dospijećem, odnosno s određenim rokom trajanja ulaganja. U takvim fondovima koji kombiniraju ulaganja u dionice, obveznice i depozite, a koje ulagači izabiru sukladno godini odlasku u mirovinu trenutno se nalazi 33 posto imovine mirovinskih planova. Za ilustraciju, u takvu klasu imovine 2007. bilo je uloženo malo više od 14 posto novca.

U prosječnom američkom mirovinskom planu krajem prošle godine nalazilo se 104.300 dolara što je 112 posto više nego krajem 2008., ali i 54 posto više nego krajem 2007. godine.

"Čini se da jednostavno ne postoji ista razina interesa među malim ulagačima za dionice u odnosu na pretkrizno razdoblje", komentirao je Mark Paccione, direktor istraživanja u tvrtki Captrust Financial Advisors. Osim što ulažu manje u dionice, mali američki ulagači sve se manje odlučuju za biranje i ulaganje u pojedinačne dionice.

Racionalnije ulaganje
Shvatili su, naime, da je racionalnije uložiti u fondove koji prate kretanje berzovnih indeksa i koji imaju često bolji rezultat od aktivno upravljanih fondova. Pasivno upravljani investicijski i berzovno-utrživi fondovi (ETF) danas drže 46 posto imovine svih investicijskih fondova, pokazuju podaci tvrtke Morningstar. Valja naglasiti kako su takvi fondovi 2008. držali tek osam posto imovine. 

"Investiranje u indeksne fondove je popularnije nego ikada prije. To je zato jer aktivno upravljani fondovi nisu zaštitili ulagače od gubitaka tijekom krize i imaju lošije rezultate u posljednjih 10 godina", ističe Matt Hanson, investicijski savjetnik u tvrtki Kayne Anderson Rudnick. Na američkom tržištu trenutno postoji oko 1400 pasivno upravljanih fondova i ETF-a s ukupno 5,4 bilijuna dolara imovine. Treća velika promjena u ulagačkim navadama je sve izraženije okretanje kriptovalutama zbog vjerovanja da mogu pružiti bolji prinos od dionica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital