Amerikanci nezaustavljivi: Rast BDP-a ubrzao na 3,6 posto

Kapital / SVIJET

Amerikanci nezaustavljivi: Rast BDP-a ubrzao na 3,6 posto

06.12.2013. 10:46 / Izvor: poslovniplus.com

Američko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, znatno snažnije no što se prvotno procjenjivalo, objavilo je Ministarstvo trgovine SAD-a…U prvoj procjeni objavljenoj prije mjesec dana rast BDP-a procijenjen je na 2,8 posto.

U drugom tromjesečju američko je gospodarstvo poraslo 2,5 posto.

Tempo rasta u razdoblju od srpnja do rujna najbrži je od prvog tromjesečja 2012. i označava nastavak uzlaznog trenda četvrto tromjesečje zaredom.

Kompanije su u trećem tromjesečju nagomilale zaliha u vrijednosti 116,5 milijardi dolara, što je najveće povećanje od prvog tromjesečja 1998. Prvotno je njihova vrijednost procijenjena na 86 milijardi dolara.

Na zalihe otpada čak 1,68 postotnih bodova rasta BDP-a u trećem tromjesečju, što znači da je njihov doprinos najveći od četvrtog tromjesečja 2011. Prvotno je procijenjen na samo 0,8 postotnog boda.

Zabrinjava donekle usporavanje osobne potrošnje, s 1,8 posto u drugom tromjesečju na 1,4 posto u razdoblju do srpnja do rujna.

Snažno gomilanje zaliha u uvjetima slabe potrošnje znači da će kompanije biti prisiljene prazniti skladišta, što bi moglo pritisnuti BDP u tekućem tromjesečju, upozorava Reuters, a prenosi HRT.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital