Analiza stanja na tržištu kapitala u FBiH oktobar 2008 - Zakon o vrijednosnim papirima i Zakon o investicijskim fondovima u primjeni od 1. Januara naredne godine

29.10.2008. 13:04 / Izvor: eKapija.ba
Analiza stanja na tržištu kapitala u FBiH oktobar 2008 - Zakon o vrijednosnim papirima i Zakon o investicijskim fondovima u primjeni od 1. Januara naredne godine

U prvoj polovini oktobra SASX-10 dotakao je historijski minimum od 1.269,01 indeksnih poena. Drugu polovinu mjeseca na SASE karakteriše rast prometa i vrijednosti dionica što je u generalnoj suprotnosti kretanju regionalnih i svjetskih tržišta kapitala. U periodu od 10. do 28. oktobra povećao je vrijednost za 32,49%!

Ovo je posebno interesantno u situaciji kada na glavnim svjetskim tržištima (SAD, EU, Japan) imamo oštre padove dionica zbog jačanja recesijskih prijetnji svjetskoj ekonomiji i niza loših poslovnih rezultata kompanija. Investitori strahuju od jake recesije, a kompanije diljem svijeta smanjuju procjene budućih poslovnih rezultata. Sve ovo je uzrokovalo da se glavni indeksi u SAD-u (Dow Jones, S&P500, Nasdaq) spuste na nivoe iz proljeća 2003. godine.

Postavlja se pitanje šta je uticalo na rast vrijednosti indeksa na SASE u uslovima opšteg nepovjerenja na finansijskim tržištima?

U posmatranom periodu domaće banke bile su pod snažnim pritiskom da isplate štedne uloge svojih deponenata. Uvjereni smo da je manji dio tog kapitala bio usmjeren i na tržište kapitala uslijed nadprosječnog dnevnog rasta dionica. Tržište je u kontinuitetu iz dana u dan, u periodu 13.10.-24.10, raslo u posjeku 4,65% dnevno! Uobičajeno, najveći prometi ali i rast cijena zabilježeni su za dionice BH Telecoma, Bosnalijeka i Fabrike duhana Sarajevo.

Pored ovoga, Upravni odbor Sarajevske berze uvodi odluku o ograničavanju maksimalne dozvoljene dnevne fluktuacije za sve emitente na SASE, rast na 10% i pad na 5% cilju smanjenja destabilizacije tržišta. Početkom mjeseca počeli su pristizati prvi financijski izvještaji najvećih domaćih kompanija za devet mjeseci 2008. godine iz kojih bi se moglo zaključiti da naša privreda nije u ekonomskoj krizi, što je u suprotnosti sa kretanjem dionica posljednjih mjeseci koje su na nivoima kod kojih investitori očekuju da će kompanije imati loše poslovne rezultate u narednim godinama. Već od 27.10. imamo pad indeksnih dionica što nakon euforičnog rasta ukazuje da naše tržište ekstremno reaguje na optimizam investitora, a ne na poslovne rezultate. Ovakva situacija je u prirodi malih, nerazvijenih, plitkih i nelikvidnih tržišta kao što je naše u Federaciji BiH.

3. međunarodna konferencija Sarajevske berze fokusirala se na uvijek aktuelnu temu posljednjih pet godina "Privatizacija telekom operatera prekretnica u razvoju tržišta kapitala Federacije Bosne i Hercegovine". Na panelima konferencije je naglašena nužnost privatizacije BH Telecoma i HT Eroneta, dok sam model privatizacije još uvijek ostaje nepoznat.

Početkom mjeseca dva zakona, Zakon o vrijednosnim papirima i Zakona o investicijskim fondovima, usvojeni su u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Novi zakonski okvir dati će novi poticaj u razvoju tržišta kapitala i institucionalne infrastrukture na lokalnom nivou. U konkretnom slučaju to znači da će uzajamni fondovi biti u omogućnosti da investiraju na stranim tržištima i ponude investicijske prilike iz regiona i svijeta ulagačima u Federaciji BiH.

Procjene su da bi se novi Zakon trebao primjenjivati od 1. Januara naredne godine što bi u svakom slučaju trebalo predstavljati značajan pozitivan impuls razvoju tržišta kapitala i industrije fondova. Aktivnosti koje je do sada Komisija za vrijednosne papire poduzimala na boljoj reguliranosti tržišta kapitala ovim činom dobijaju na snazi i značaju i svakako šalju pozitivnu sliku i domaćim i inostranim ulagačima o opredjeljenosti FBiH za jačanjem tržišta kapitala.

Tokom mjeseca oktobra okončana je i procedura ragistracije Uzajamnog fonda ILIRIKA MOJ FOND, kao četvrtog uzajamnog fonda u FBIH i šestog u BiH. Situacija na svjetskim i regionalnim tržištima u vrijeme trajanja javnog poziva za upis i uplatu investicionih kupona je bila veoma loša (berzanski indeksi su padali, ulagači gubili povjerenje u tržište kapitala, itd.), ali je potrebni iznos kapitala za osnivanje fonda ipak prikupljen. Izabranu strategiju ILIRIKA DZU Sarajevo koja podrazumjeva da treba koristiti prilike koje sa sobom nose periodi krize prepoznali su mnogi kako domaći tako i inostrani ulagači i doprinijeli da ILIRIKA MOJ FOND u samoj inicijalnoj ponudi prikupi 16% od ukupnih sredstava na upravljanju u uzajamnim fondovima u F BiH.

Od 21.10. ILIRIKA DZU doo Sarajevo počela je investiranje sredstava i objavljivanje vrijednosti udjela Uzajamnog fonda ILIRIKA MOJ FOND. Od početka objave do 28.10. vrijednost udjela Fonda pala je za -0,18% što je značajno manje u odnosu na pad SASX-10 koji je iznosio -6,41% za isti period. Ovim se ukazuje na opredjeljenost društva ILIRIKA DZU za očuvanje vrijednosti imovine fonda i vođenje investicijske politike koja će u nestabilnim tržišnim okolnostima biti vođena načelima sigurnosti i likvidnosti imovine fonda. Sa novim Zakonom o investicijskim fondovima ILIRIKA DZU doo Sarajevo uz stručan i profesionalan kadar će nastojati regionalni uspijeh grupacije ILIRIKA impelmentirati i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Sponzor komentara: ILIRIKA DZU d.o.o. Sarajevo


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital