Kapital / BH BERZE

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period 27.07. - 31.07.2009. godine: Tokom sedmice najtraženije obveznice RS

31.07.2009. 16:17 / Izvor: Advantis Broker

Na BLSE tokom ovosedmičnog trgovanja ulagačima su najinteresantnije bile obveznice RS, na kojima je bila i najveća koncentracija tražnje, dok se ostalim izdanjima trgovalo u daleko manjem obimu. Takav razvoj događaja mogao se i očekivati s obzirom da će se pomenute obveznice moći koristiti za izmirenje dospjelih poreskih obaveza preduzeća zaključno sa 31.12.2007. godine. U najlošijoj poziciji tokom sedmice bile su akcije kompanija iz sektora elektroprivrede, tako da su bilježile i najveće gubitke vrijednosti čime se i njihov indeks ERS10 spustio na nivo od 661 indeksni poen, što je slabije za novih 3,14% u odnosu na završetak prethodne sedmice. BIRS je izgubio 1,91% od svoje vrijednosti, dok je FIRS ostvario sedmični gubitak vrijednosti od podnošljivih 0,34%, zaključivši današnje trgovanje na nivou od 1.658 indeksnih poena. Zabilježen je ukupan sedmični promet od 724.228 KM, od čega više od 60,00% pripada obveznicama RS.

Najlikvidnije sa ostvarenih 274.543 KM bile su obveznice RS-izmirenje ratne štete 1 (BLSE:RSRS-O-A) koje su ostvarile rast vrijednosti od 16,67% vrativši se ponovo na prosječnu cijenu od 0,3984 KM. Sa ostvarenim prometom od 141.454 KM pratile su ih obveznice RS-izmirenje ratne štete 2 (BLSE:RSRS-O-B) koje su zabilježile sedmično jačanje vrijednosti od 17,87%. Akcijama Nove banke a.d. Banja Luka (BLSE:NOVB-R-A) trgovalo se u vrijednosti od 82.621 KM uz slabljenje prosječne cijene od 6,65%. Sa ostvarenim prometom od 40.120 KM uspjele su ih pratiti još jedino akcije Tržnice a.d. Banja Luka (BLSE:TRZN-R-A) kojima se trgovalo po nepromijenjenoj prosječnoj cijeni od 1,05 KM. Akcije Jahorina osiguranja a.d. Pale (BLSE:SODJ-PKA) ojačale su za 10,00% dočekavši završetak sedmice na nivou od 55,00 KM. Akcijama Elektro Doboja a.d. Doboj (BLSE:ELDO-R-A) danas se trgovalo po prosječnoj cijeni od 0,46 KM, čime su u odnosu na prošli petak ostvarile rast vrijednosti od 9,79%. Akcije Hidroelektrana na Drini a.d. Višegrad (BLSE:HEDR-R-A) izgubile su 9,85% od svoje vrijednosti spustivši se na nivo od 0,293 KM.

Najlikvidnije među fondovima bile su akcije ZIF-a Kristal invest fond a.d. Banja Luka (BLSE:KRIP-R-A) sa ostvarenim prometom od 7.434 KM uz njihovo jačanje od 0,22% na prosječnu cijenu od 4,51 KM. Akcije ZIF-a Privrednik invest a.d. Banja Luka (BLSE:PRVP-R-A) dostigle su prosječnu cijenu od 2,26 KM uz sedmični rast vrijednosti od 7,62%. Gubitnik ovosedmičnog trgovanja bile su akcije ZIF-a Invest nova fond a.d. Bijeljina (BLSE:INVP-R-A) koje su izgubile 6,78% od svoje vrijednosti, zaključivši ovosedmično trgovanje na nivou od 0,06 KM.

Banjalučka berza je tokom sedmice objavila polugodišnje finansijske izvještaje za 2009. godinu sljedećih emitenata: ZIF Zepter fond a.d. Banja Luka, Žitopromet a.d. Bijeljina, ZTC Banja Vrućica a.d. Teslić, Mira a.d. Prijedor, Jelšingrad livnica čelika a.d. Banja Luka, TGT a.d. Laktaši, ZIF BLB-profit a.d. Banja Luka, Elektrohercegovina a.d. Trebinje, ZIF Privrednik invest a.d. Banja Luka, Mikrofin osiguranje a.d. Bijeljina, Nešković osiguranje a.d. Bijeljina, Nova banka a.d. Banja Luka, Elektro Doboj a.d. Doboj, Elvako a.d. Bijeljina, Krajina GP a.d. Banja Luka, Birač a.d. Zvornik, Boksit a.d. Milići, Čistoća a.d. Banja Luka i Metal a.d. Gradiška. Objavljeni su i oglasi o sazivanju 18. redovne Skupštine akcionara emitenta Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad, 12. redovne Skupštine akcionara emitenta Banjalučka pivara a.d. Banja Luka i 13. redovne Skupštine akcionara emitenta Elektrokrajina a.d. Banja Luka, kao i prijedlozi odluka za 10. Skupštinu akcionara emitenta Alpro a.d. Vlasenica, te obavještenje Investiciono-razvojne banke RS o prodaji paketa akcija iz potrfelja Fonda za restituciju RS.

Tatjana Tomanić, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital