Kapital / BH BERZE

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period od 30.06. - 04.07.2008- godine

04.07.2008. 16:24 / Izvor: Advantis Broker

Dolazak ljeta i sezone godišnjih odmora još više su uspavali i onako uspavano tržište Republike Srpske. Jer trgovanje je definitivno dovedeno na jedan melanholičan nivo sa samo povremenim značajnijim dešavanjima i trgovinama sa samo par najlikvidnijih akcija, gdje cijene iz dana u dan obaraju negativne rekorde bez ikakvih reakcija na sporadične pozitivne informacije i bez podrške krupnijih investitora koji bi bili zančajna podrška tržištu u ovakvoj situaciji. Tu „ljetnu“ letargiju i melanholiju tokom ove sedmice samo povremeno razbijala je uglavnom trgovina municipalnim obveznicama Grada Banja Luka, čijim je upisom i uplatom svih 70.000 emitovanih hartija uspješno završena i druga emisija ovih obveznica u Republici Srpskoj.

U takvom ambijentu kretanja cijena su i ove sedmica donijela nove glavobolje za ulagače na Banjalučkoj berzi koji su BIRS „ispratili“ sa sedmičnim padom vrijednosti od 2,70%, dok je ERS10 sa minusom od 3,50% nastavio da obara ovogodišnje kao i prošlogodišnje negativne rekorde spustivši se ispod nivoa od 1.600 indeksnih poena, gdje je zadnji put bio u maju 2006. godine. Izuzetak je bio jedino FIRS koji je sedmicu završio sa plusom od 3,77%, a najzaslužniji za taj rast bio je ZIF Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) koji je ostvario rast vrijednosti od 12,24%. Ukupan sedmični promet iznosio je 3.722.970 KM od čega je na berzanskoj kotacij ostvareno 3.463.943 KM, dok je ostatak od 259.027 KM ostvaren trgovanjem akcijama sa slobodnog berzansko tržišta.

Od akcija sa službenog berzanskog tržišta ubjedljivo najveći promet u iznosu od 2.405.319 KM ostvaren je akcijama ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A), s tim da je kroz jednu transakciju tokom zadnjeg dana trgovanja prometovana količina od 214.678 akcija, što opet predstavlja 98% prometa ostvarenog ovom hartijom. Od ostalih, uobičajeno jedne od najlikvidnijih bile su akcije Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) kojima je ostvaren sedmični promet od 607.703 KM, zadržavši se na nivou od 1,74 KM. Akcijama Tržnice AD Banja Luka (BLSE:TRZN-R-A) trgovano je nešto smanjenim intenzitetom pa je ostvaren i slabiji promet u iznosu od 18.953 KM uz pad vrijednosti akcije od 1,31%. Od malog broja akcija koje su sedmicu završile u pozitivnom području, titulu dobitnika sa rastom vrijednosti od 10% ponijele su akcije Mira AD Prijedor (BLSE:MIRA-R-A) popevši se na nivo od 0,936 KM. Na listi gubitnika uočljivo su dominirale akcije iz naftnog sektora, a najveći pad vrijednosti od 13,80% zabilježile su akcije Rafinerije ulja AD Modriča (BLSE:RFUM-R-A), dok su ih sa minusom od oko 9,00% pratile akcije Petrola AD Banja Luka (BLSE:PTRL-R-A) i Rafinerije nafte AD Bosanski Brod (BLSE:RNAF-R-A). Značajne minuse od 8,16%, zabilježile su akcije Birača AD Zvornik (BLSE:BIRA-R-A) spustivši se na najnižu cijenu u poslednjih godinu dana, odnosno 0,09 KM kao i akcije Vodovoda AD Banja Luka (BLSE:VDBL-R-A) koje su se sa sedmičnim minuom 6,98% spustile na cijenu od 0,68 KM.

Ljepši scenario nije viđen ni u sektoru elektroprivrede gdje je većina akcija zabilježila značajan pad vrijednosti, a sa minusom od rekordnih 12,72% predvodile su ih akcije Hidroelektrana na Drini AD Višegrad (BLSE:HEDR-R-A) koje su se tako spustile na najnižu cijenu od februara 2006. godine. Sa minusom od 10,38% pratile su ih akcije Elektro-Bijeljine AD Bijeljina (BLSE:ELBJ-R-A) koje su se spustile ispod nivoa od 1,00 KM, kao i akcije RITE-a Ugljevik AD Ugljevik (BLSE:RTEU-R-A) koje su sedmicu završile sa minusom od 10,03% na prosječnoj cijeni od 0,565 KM. Najnižu cijenu u zadnjih godinu dana zabilježile su i akcije Elektro Doboja AD Doboj (BLSE:ELDO-R-A) uz sedmični pad vrijednosti od 4,54%.

Na segmentu kotacije zifova nje bilo značajnijeg trgovanja, osim već pomenutog višemilionskog prometa akcijama ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) koji je ponio i titulu dobitnika sa rastom vrijednosti od 12,24%. Daleko iza njega bile su akcije ZIF-a Invest nova fond (BLSE: INVPP-R-A) sa prometom od 17.457 KM uz rast cijene od 3,33%, kao i akcije ZIF-a Kristal invest fond (BLSE:KRIP-R-A) sa ostvarenim prometom od 11.625 KM koje tokom sedmice nisu značajnije promjenile svoju vrijednost, odnosno zadržale su nivo od 10,00 KM.

Tokom ove sedmice objavljeni su oglasi o sazivanju skupštine akcionara za Banjalučku pivaru AD Banja Luka, Incel holding AD Banja Luka , Mljekarsku industriju AD Banja Luka, Jelšingrad AD Banja Luka, a objavljene su i odluke sa skupštine akcionara ZIF Kristal invest fond AD Banja Luka.

Autor: Zdravko Janković, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital