Kapital / BH BERZE

Analiza trgovanja sa Sarajevske berze za period 18. 02. - 22. 02. 2008. godine

22.02.2008. 15:55 / Izvor: SEE Investment Solutions

Za ovu sedmicu možemo reći da je u konkurenciji za najbolju sedmicu od početka ove godine, kako po po prometu, tako i po porastu vrijednosti indeksa. Prosječan dnevni promet je dosegao 2,9 miliona KM. Indeks investicionih fondova je porastao za 3,56%, dok je SASX-10 veći za 5,83%. Prijavljena je blokovska transakcija dionicama Društva za upravljanje fondovima Euro-Investment d.d. Tuzla u iznosu od 1.768.200,00 KM.

Na kotaciji investicionih fondova, najviše se trgovalo dionicama fondova Big investicione grupe i Herbos fonda, u iznosima većim od 180 hiljada KM. Najveći porast imale su dionice Prof-Plus (10,50%), potom ga slijede fondovi Bonus i Bosfin (7,00% i 6,92%). Negativan trend imala su samo tri fonda, od kojih je najveći pad kursa imao Fotuna fond d.d. Bihać sa cijenom na kraju sedmice 12,00 KM.

Rast vrijednosti Indeksa slobodnog tržišta (SASX-10) rezultat je porast cijena dionica skoro svih emitenata koji ga čine. U tome se najviše ističu Energoinvest sa rastom od 13,55%, te BH Telecom. Najveći promet ostvaren je dionicama ABS Banke u iznosu od gotovo 1 milion KM.

Početkom sedmice uspješno je provedena vanredna aukcija dionicama emitenta Bjelašnica d.d. Hadžići. U okviru jedne transakcije prometovano je 35.126 dionica u vrijednosti od 151.041,80 KM.

Sarajevska Hidrogradnja, osim poslova u inostranstvu, nedavno je započela i realizaciju dva projekata u Bosni i Hercegovini. Radi se o izgradnji dijela mosta Čelebići – Lisičići, u općini Konjic, te izgradnji rezervoara u sarajevskom naselju Rajlovac. Vrijednost ta dva projekta iznosi oko 9,5 miliona KM. Kompanija Hidrogradnja je jedina strana firma u Libiji koja je ostvarila rekord - 40 godina uspješnog poslovanja u toj zemlji u kontinuitetu. Trenutno u Libiji izvode tri velika projekta u vrijednosti od 88 miliona KM.

Sarajevska kompanija Šipad-Komerc i renomirana turska kompanija za proizvodnju i trgovinu kancelarijskim namještajem Burotime Mobilya Sanayi Ve Ticaret, Ltd, St., potpisali su ugovor o eksluzivnom zastupanju za teritorije Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Ovim je bh. kompanija svoju prodajnu mrežu i desetine objekata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, otvorila za proizvode jednog od najvećih evropskih proizvođača visokokvalitetnog kancelarijskog namještaja, koji svoje prodajne centre ima u Evropi, Aziji, Africi i Australiji.

HVB Central profit banka i UniCredit Zagrebačka banka od 01. marta 2008. godine biće spojene u jednu banku, potvrđeno je u Unicredit Zagrebačkoj banci. HVB CPB kao pripojena banka prestaje postojati, a UniZaba postaje njen pravni sljedbenik, te mijenja naziv i nastavlja poslovati pod imenom UniCredit Bank. Agencija za bankarstvo i Komisija za vrijednosne papire FBiH dale su saglasnost za ovo spajanje.

Skupština BOR Banke je donijela odluku o denominaciji i povećanju broja dionica, smanjenjem nominalne vrijednosti. Vrijednost dionice od 11.800,00 KM denominacijom se smanjuje na iznos od 100,00 KM za jednu dionicu. Svi vlasnici dionica BOR Banke dd Sarajevo, bez obzira na vrstu i klasu za jednu dionicu čija je vrijednost bila 11.800,00 KM prije denominacije ovom odlukom postaju vlasnici 118 dionica po nominalnoj vrijednosti od 100,00 KM.

Sarajevska berza je zakazala vanrednu aukciju za 10. 03. 2008. godine. Predmet prodaje je 75.000 dionica emitenta JP Elektroprivreda BiH, koje su u vlasništvu Crobih fonda d.d. Mostar. Cijena ponuđenih dionica iznosi 127,00 KM po dionici. Metoda prodaje za ovu aukciju je metoda 1., pri kojoj su dozvoljeni samo kupovni nalozi koji glase na količinu identičnu onoj u prodajnom nalogu. Simbol vanredne aukcije je JPESRA.

Autor: Aida Karić

Sponzor komentara: SEE Investment Solutions d.o.o. za brokerske poslove - članica Sarajevske berze

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital