Kapital / BH BERZE

Analiza trgovanja sa Sarajevske berze za period od 05.01. - 09.01.2009. godine

09.01.2009. 15:06 / Izvor: Sarajevska berza

Prva radna sedmica na Sarajevskoj berzi u novoj godini ne daje previše razloga za optimizam. Ukupan sedmični promet iznosi 2,3 miliona KM, odnosno 460.331 KM po danu trgovanja. Uvjerljivo najveći promet ostvarile su dionice Ingrama iz Srebrenika, kojima je u utorak prometovano u vrijednosti većoj od 850 hiljada KM. Svih pet dana u sedmici Indeks slobodnog tržišta SASX-10 je bio u silaznoj putanji, pa mu je na kraju sedmice vrijednost manja za 5,76% i iznosi 1.162,62 indeksna poena. Vrijednost Indeksa investicionih fondova (BIFX) približila se granici od 2.000 poena, pa zahvaljujući sedmičnom padu od 2,19% ona trenutno iznosi 2.090,30 indeksnih poena.

Kao i prethodnih sedmica na tržištu investicionih fondova zabilježena je slaba likvidnost, a među ostalim istakla se Big investiciona grupa, na koju otpada 68% prometa dionicama fondova. Dionicama šest fondova nije trgovano niti jednom u toku sedmice, a samo je Bosfin, od trgovanih, ostvario rast vrijednosti. Cijena dionice veća je za 4,93%. Najviše je izgubio Prevent Invest, čija je cijena po dionici manja za 9,58% u odnosu na prošlu sedmicu i u petak je trgovano po 6,42 KM. Big investiciona grupa je zabilježeila sedmični pad od 6,47%, a zahvaljujući samo jednoj transakciji vrijednost Crobih fonda smanjena je za 4,76%.

Proteklom sedmicom ne može se pohvaliti većina emitenata u SASX-10. Ukupan promet iznosio je 728.793, a 45% tog iznosa realizovale su dionice Fabrike duhana Sarajevo. Dionicama ABS Banke nije trgovano niti jednom, dok je Sarajevo-osiguranje zabilježilo samo jednu transakciju zanemarive vrijednosti, ali i najveći sedmični rast kursa, koji trenutno iznosi 11,89 KM. U plusu je još samo Energopetrol (5,57%), ali ni promet dionicama ovog emitenta nije za pohvalu. Sedmični gubitnik je Bosnalijek, čija je cijena sa prošlosedmičnih 16,94 KM pala na 15 KM posljednji dan ovosedmične trgovine, odnosno za 11,45%. Dionicama Fabrike duhana Sarajevo posljednja dva dana trgovano je po cijenama nižim od 100 KM, što je u odnosu na prethodnu sedmicu rezultiralo padom od 9%. Više od 8% vrijednosti izgubile su dionice IK Banke, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te Energoinvesta.

Objavljena je ponuda za kupovinu dionica emitenta Bimal d.d. Brčko Distrikt BiH. Ponuđač je SEED OIL HOLDINGS GmbH iz Beča. Broj običnih dionica emitenta koje ponuđač posjeduje je 1.702.559, odnosno 82,1693% od ukupnog broja emitovanih dionica. Tender ponuda se odnosi na 369.454 redovnih dionica emitenta, koje nisu u vlasništvu ponuđača. Za svaku dionicu koja je predmet ove ponude ponuđač se obavezuje platiti iznos od 11,50 KM. Rok važenja tender ponude je 30 dana od dana njenog objavljivanja (do 05.02.2009 godine).

Nakon razmatranja ponuda dostavljenih po međunarodnom Javnom pozivu za dokapitalizaciju, pripajanje ili prodaju imovine Una banke d.d. Bihać, nadležna Komisija Agencije za bankarstvo donijela je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Prema toj odluci, Privredna banka Sarajevo je najpovoljniji ponuđač za prodaju imovine i preuzimanje oko 95 posto obaveza Una banke d.d. Bihać, koja je pod privremenom upravom od 2001. godine. Privredna banka Sarajevo će prema prihvaćenoj ponudi, izmiriti u cijelosti sve preuzete obaveze Una banke d.d. Bihać (bilansno evidentiranu štednju i druge depozite pravnih i fizičkih lica), zatim sve njene uposlenike, te nastaviti bankarsku djelatnost na svim lokacijama gdje sada radi Una banka.

Autor: Aida Karić

Sponzor komentara: SEE Investment Solutions d.o.o. za brokerske poslove - članica Sarajevske berze

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital