Kapital / IZVJEŠTAJI

ASA Prevent, Bosnalijek i Violeta među najpoželjnijim poslodavcima u BiH

18.04.2008. 09:12 / Izvor: Posao.ba

Portal Posao.ba je već drugu godinu za redom proveo istraživanje o najpoželjnijim poslodavcima u BiH. Istraživanje je provedeno u toku mjeseca februara i marta na više od 1600 ispitanika. Istraživanje o najpoželjnijim poslodavcima se temelji isključivo na percepciji ispitanika o samim firmama i njihovom slobodnom izboru, jer nisu unaprijed ponuđeni nazivi firmi.

Među 25 najpoželjnijih poslodavaca (po abecednom redu) plasirale su se sljedeće firme u djelatnostima:

Napoželjniji poslodavci u proizvodno-prodajnom sektoru su: ASA Prevent, Bosnalijek, Coca-Cola, Dita, Klas, Lora, Mercator, FDS i Violeta.

U finansijsko-osiguravajućem sektoru titulu najpoželjnijih poslodavaca su ponijele sljedeće firme: ABS Banka, Balkan Investment Bank, Hypo-Alpe-Adria-Bank, Koncern Agram, Pro Credit Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Uniqa Osiguranje i UPI Banka.

U sektoru informaciono i telekomunikacionih tehnologija ispitanici su izabrali sljedeće najpoželjnije poslodavce: BH Telecom, Hermes Softlab, HT Eronet, IT Computers, Microsoft, M SAN grupa i M:tel.

Zanimljivo je da se značajan broj ispitanika opredjelio za mikro-kreditne organizacije što se može objasniti velikim ulaganjem u tržište rada i u ugled poslodavca. Među njima prednjače Mikra i Mi Bospo, potom slijede Sunrise, Partner, EKI, Prizma i Mikrofin. Po izboru uglednog američkog poslovnog magazina "Forbes" mikrokreditne organizacije iz BiH takođe su uvrštene među 50 najboljih društava za mikrofinansiranje u svijetu za prošlu godinu.

U 50 najpoželjnijih poslodavaca su se između ostalih plasirali i: Avaz, Bobar Osiguranje, Konzum, Philip Morris, Volksbank, Turkish Ziraat Bank, Lanaco i DM.

Najatraktivniji poslodavci prema spolu

Zanimljivo je da su muškarcima atraktivnije informatičke i prodajne firme, dok se žene više opredjeljuju za banke i mikrokreditne organizacije.

Mogućnost napretka i razvoja presudna u atraktivnosti

Samo 19% ispitanika visinu plate i beneficije smatra presudnim razlogom atraktivnosti poslodavaca, a poslovni ugled poslodavca najbitniji je za 15% sudionika u istraživanju. 24% sudionika istraživanja smatra da je sigurnost osnovni kriterij za izbor najpoželjnijeg poslodavca, dok njih 22% misli da je najatraktivniji poslodavac onaj koji pruža mogućnost napretka u struci. Harmonični odnosi u firmi i odnos poslodavca prema radnicima najmanje su navođeni kao razlozi atraktivnosti poslodavca.

Samo 14% ispitanika trenutno radi kod poslodavca za kojeg smatra da je najatraktivniji u BiH.

Spremnost na preseljenje radi posla

Zbog boljeg pola preselilo bi se čak 51% građana BiH. 35% ispitanika smatra da bi njihova odluka o prihvatnju bolje poslovne ponude u drugom gradu zavisila od ponuđača. Najveću spremnost za preseljenje iskazuju stanovnici Banja Luke, Tuzle i Zenice, a paradoks je da su za preseljenje najmanje spremni nezaposleni.

Portal Posao.ba iskreno čestita preduzećima koja su po izboru učesnika u istraživanju proglašeni najpoželjnijim poslodavcima, te se nada da će u budućnosti još više firmi ponijeti ovu laskavu titulu koja predstavlja najbolji imidž za poslodavce.Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital