Kapital / BH BERZE

ASA Prevent, poslovni lider BiH: Drugi po prihodu i treći izvoznik - U 2008. godini ostvaren prihod od 798 mil. KM

10.07.2009. 10:32 / Izvor: eKapija.ba

Najuspješni privatni poslovni sistem u Bosni i Hercegovini okuplja firme ASA-e i Preventa. Grupacija je u 2008. godini ostvarila godišnji prihod od 798 miliona KM, što je za 96 miliona KM više u odnosu na 2007. godinu. Ovaj poslovni sistem je na osnovu ankete Poslovnih novina "100 najvećih u BiH" zauzeo drugo mjesto po prihodu odmah iz Javnog preduzeća Elektropriverda BiH, čiji prihod u 2008. godini iznosi 907 miliona KM. Trećeplasirani je svjetski proizvođač sitrovog željeza i čelika ArcelorMittal sa prihodom od oko 717 miliona KM, a dalje slijede dva javna teleoperatera BH Telecom i Telekomunikacije Republike Srpske, te Aluminij d.d. iz Mostara.

Poslovni sistem ASA-e i Preventa čini 18 firmi iz ASA grupacije koje su se profilirale u oblastima vozila, finansija i usluge, te 6 firmi iz Prevent grupacije koji se bave proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju, izradom zaštitnih rukavice i druge zaštitne opreme, te odnedavno proizvodnjom gumenih čamaca.

Preuzimajući nagradu tokom ceremonije u Sarajevu, potpredsjednik Uprave ASA Holdinga i direktor finansijske divizije Emir Ahmetagić osvrnuo se na svjetsku ekonomsku krizu koja pogađa sve komapnije, te izrazio nadu da će Grupacije zadržati poziciju najjače privatne bh. firme uz dalje osvajanje domaćeg i stranog tržišta.

"Održavanje poslovne stabilnosti je naš prioritet. Koristićemo naše interne rezerve, ali nećemo ni propustiti poslovne prilike koje nam se ukazuju na uzdrmanom tržištu da povećamo svoje učešće", istakao je Ahmetagić.

Grupacije je treći najveći bh. izvoznik sa 280 miliona KM odmah iza Aluminija i ArcelorMittala, a ispred Elektroprivrede BiH, Energoinvesta i Cimos TMD AI-a. Izvoz Aluminija je bio preko 480 miliona KM, a ArcelorMittal preko 380 miliona KM.

"Ova nagrada je priznanje za naših 3.000 radnika koji su uprkos ekonomskoj krizi, koja je najviše pogodila automobilsku industriju, ostvarili rezultate vrijedne pažnje i još jednom potvrdili svjetsku klasu u proizvodnji automobilskih komponenti", rekao je Admir Pejkušić, predsjednik Uprave Preventa BH prilikom preuzimanja nagrade.

Prošle godine Grupacija je ostvarila prihodu od 702 miliona KM, te izvoz od 245 miliona KM, navodi se u saopćenju Grupacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital