Austrija i BiH ove godine ostvaruju obim trgovanja veći od milijardu eura

09.10.2018. 10:57 / Izvor: Akta.ba
Austrija i BiH ove godine ostvaruju obim trgovanja veći od milijardu eura

Austrija je takođe bila najveći novi investitor u BiH 2017. godine sa prilivom od dodatnih 99 miliona eura.

Austrija predstavlja jednog od najvažnijih ulagača u BiH i u prvih je 10 najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine.

Po podacima Centralne banke BiH krajem prošle godine ukupni iznos stranih investicija uloženih u Bosnu i Hercegovinu, od kraja rata bio je 13,45 milijarda konvertibilnih maraka odnosno 6,87 milijarda eura pri čemu se najveći dio od 66,1 posto odnosio na vlasničke udjele. Najveći pojedinačni iznos stranih investicija odnosi se na Austriju koja je u BiH uložila 2,6 milijardi KM odnosno 1,33 milijarde eura.

Danas ekonomski odnos između Bosne i Hercegovine i Austrije doživljava vrlo dinamičan razvoj koji će sigurno donjeti novi profit i investicije, kazao je za Akta.ba, Andreas Meindl, novoizabrani trgovinski savjetnik, trgovinskog odjela Ambasade Austrije - Advantage Austria Bosna i Hercegovina.

"Privredna saradnja ove dvije zemlje bilježi konstantni uspjeh i razvoj. Prema austrijskoj statistici isporuke iz BiH u Austriju porasle su za 15,20 posto što je 553,8 miliona eura u prošloj godini a porasle su još za 9,98 posto tj. 298,6 miliona eura u prvoj polovini 2018. godine. Istovremeno, austrijska isporuka u BiH porasla je za 6,71 posto na 377,63 miliona eura u 2017. godini, a još 10,71 posto u prvoj polovini 2018. na 207,4 miliona eura. To znači da ćemo po prvi put ove godine ostvariti obim trgovanja više od milijardu eura sa značajnim suficitom za BiH", kazao je Meindl.

Bilateralnu razmjenu robe karakteriše proizvodnja i podugovaranje ugovora, što objašnjava i trgovinski suficit u korist BiH. Znatan dio ovih isporuka dolazi od lokalnih ogranaka austrijskih kompanija.

Prema podacima FIPA-e, obim investicija Austrije na kraju 2017. godine iznosio je oko 1,33 milijardi eura, čineći Austriju tako najvećim investitorom koji je ispred Hrvatske i Srbije.

Austrija je takođe bila najveći novi investitor u BiH 2017. godine sa prilivom od dodatnih 99 miliona eura.

"Ovi podaci ostvareni su zahvaljujući 200 austrijskih kompanija koje u BiH posluju i zapošljavaju najmanje 7.200 ljudi", rekao je Meindl.

Kako Meindl kaže, osim sektora finansija i usluga, sa bankama, osiguravajućim društvima i špediterskim kompanijama, za austrijske kompanije posebno je važan sektor za obradu metala, zatim drvoprerađivački i prehrambeni sektor, u koje će se u narednom period sigurno  više ulagati.

Dodao je da već sada postoje neki interesantni projekti koji su u toku, ali da je još prerano o njima govoriti.

Samo u 2017. godini strani investitori su u BiH uložili 777,7 miliona KM, odnosno 397 miliona eura, što je 2,5 posto bh. BDP-a i za oko 100 miliona eura više nego 2016. godine.

Najveći dio ovih investicija bio je usmjeren ka bankarskom sektoru u koji su uložena oko 133 miliona eura, potom u trgovinu te u proizvodnju i opskrbu električnom energijom.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital