Kapital / BANKARSTVO

Austrija protiv ograničenja isplate gotovine u EU

16.07.2021. 09:38 / Izvor: seebiz.eu

Austrija je u četvrtak potvrdila veliku sklonost gotovini, poručivši da je protiv plana Europske komisije da se gotovinska plaćanja u EU ograniče na 10 tisuća eura.

Austrijsko ministarstvo financija naručilo je anketu o stajalištima Austrijanaca o gotovini u kojoj je gotovo polovina ispitanika, njih 47 posto, izrazila "skepsu" prema ograničenjima gotovine, njih 35 posto pozdravlja takav potez, a 19 posto je neodlučno.

Anketu je proveo Unique Research na uzorku od tisuću stanovnika.

O gotovini se povremeno izjašnjavaju i političari pa tako krajnje desna Stranka slobode (FPO) već dugo traži da se pravo na korištenje gotovine upiše u ustav. Mnogi restorani i barovi još uvijek ne prihvaćaju plaćanja karticama.

U kriznim vremenima Austrijanci vole imati gotovinu nadohvat ruke, a tu su naviku potvrdili i na početku pandemije koronavirusa - u ožujku 2020. podigli su više od četiri milijarde eura koje su držali kod kuće ili u bankarskim sefovima, prema podacima središnje banke.

"Iz Austrije stiže jasno i glasno 'da' borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, ali i jednako jasno i glasno 'da' u obranu gotovine",poručio je u priopćenju ministar financija Gernot Bluemel, dodavši da su više nego u Austriji gotovini skloni samo na Cipru i u Njemačkoj.

U zabludi su svi koji misle da će se ograničavanjem gotovinskih plaćanja smanjiti kriminalne aktivnosti, ustvrdio je Bluemel. Važnije je regulirati kriptovalute, dodao je austrijski ministar, ne ulazeći u detalje.

"Novac daje ljudima osjećaj sigurnosti, neovisnosti i slobode. Želimo im tu slobodu sačuvati", rekao je Bluemel, čija je Narodna stranka vladala u koaliciji s FPOe-om od 2017. do 2019. godine i često se s njima natječe za birače.

PODIJELI:

TAGOVI:

austrija

isplata gotovine

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital