Austrijskim bankama nedostaje osam milijardi eura

10.07.2013. 09:05 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Austrijskim bankama nedostaje osam milijardi eura

Austrijske banke moraju namaknuti gotovo osam milijardi eura svježeg kapitala kako bi do 2022. godine ispunile minimalne međunarodne standarde, pokazao je izvještaj austrijske Centralne banke.

Austrijske banke moraju namaknuti gotovo osam milijardi eura svježeg kapitala kako bi do 2022. godine ispunile minimalne međunarodne standarde, pokazao je izvještaj austrijske Centralne banke.

Najveći izazov za bankarski sektor bit će zamjena 5,15 milijardi eura državne pomoći koju su zajmodavci dobili u vrijeme globalne finansijske krize, a koja se, prema novim standardima, od 2017. godine više neće računati kao temeljni kapital, navodi se u najnovijem izvještaju austrijske banke o finansijskoj stabilnosti.

Potrebe za kapitalom u iznosu od tri do osam milijardi eura odražavaju prvotne procjene Centralne banke o visini potrebnog kapitala austrijskih banaka, nakon što se od iduće godine počnu postepeno uvoditi nova pravila o njegovoj visini.

Ispunjenje Basela III

U decembru prošle godine Centralna banka je procijenila da će za ispunjenje takozvanih Basel III pravila austrijske banke u petogodišnjem razdoblju trebati između osam i 13 milijardi eura.

Austrijske banke, uključujući UniCreditov ogranak Bank Austria, Raiffeisen Bank International i Erste Grupu, najveći su zajmodavci na tržištima u nastajanju u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Provjera otpornosti na buduće krize koju je proveo Međunarodni monetarni fond (MMF) pokazala je snažne rezultate za bankarski sektor u cjelini, premda neke banke "i dalje privlače posebnu pažnju", navodi austrijska banka u najnovijem izvještaju, ne navodeći o kojim je bankama riječ.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital