Azijska tržišta: Blagi rast indeksa na početku tjedna

14.12.2020. 10:02 / Izvor: seebiz.eu
Azijska tržišta: Blagi rast indeksa na početku tjedna

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, a podršku tržištima pruža nada ulagača da će se s cijepljenjem stanovništva protiv covida-19 gospodarska situacija u svijetu normalizirati.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, a podršku tržištima pruža nada ulagača da će se s cijepljenjem stanovništva protiv covida-19 gospodarska situacija u svijetu normalizirati, a oporavak od koronakrize ubrzati.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju porasle između 0,2 i 0,4 posto. U Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu indeksi su, pak, pali između 0,2 i 0,5 posto.

Blagi rast MSCI indeksa zahvaljuje se optimizmu zbog predstojećeg cijepljenja protiv covida-19.

Prošloga je tjedna počelo cijepljenje u Britaniji, a u nedjelju je Pfizer započeo distribuciju cjepiva po SAD-u, pa će cijepljenje početi ovih dana.

Procjenjuje se da bi do kraja ožujka u SAD-u moglo biti cijepljeno više od 100 milijuna ljudi.

Zahvaljujući tome, američki terminski indeksi trenutno su u plusu oko 0,5 posto, a i na europskim bi burzama cijene dionica danas mogle porasti.

Cjepivo je posljednjih tjedana bilo glavna podrška tržištima, a to će biti i dalje, pa ulagači mogu gledati na buduće razdoblje i ignorirati sadašnje rekordne brojeve zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Pozitivne vijesti o cjepivima već tjednima podržavaju rast tržišta dionica jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Podršku tržištima pružaju i očekivanja da će u američkom Kongresu republikanci i demokrati uskoro postići dogovor o dodatnim poticajnim mjerama, s obzirom da se usporava oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Ulagači se nadaju da će, bude li potrebo, u pomoć gospodarstvu uskočiti i američka središnja banka, stoga će se ovoga tjedna budno pratiti posljednja sjednica čelnika Feda u ovoj godini.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i nastavak pregovora između Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Dolar pao nakon prošlotjednog rasta

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,79 bodova, dok je u petak u ovo doba iznosio 90,93 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na razinama od petka, oko 104,05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2135 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2115 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros dodatno porasle, nakon rasta šest tjedana zaredom, jer ulagači 'igraju' na ubrzanje oporavka gospodarstava nakon što bude provedeno cijeljenja stanovništva protiv covida-19.

Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,55 posto, na 46,83 dolara, a na londonskom tržištu 0,6 posto, na 50,28 dolara, pa se kreću oko najviših razina od početka ožujka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital