Azijska tržišta godinu započela novim rekordima

04.01.2021. 12:55 / Izvor: HINA
Azijska tržišta godinu započela novim rekordima

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, porasle, pa je MSCI indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, porasle, pa je MSCI indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu.

Tako je taj indeks nastavio rasti, nakon što je prošle godine osvojio gotovo 20 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,4 i 2,2 posto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati.

No, japanski Nikkei indeks znatno je pao, skliznuvši s najviših razina u 30 godina, jer su tamošnje vlasti najavile mogućnost zaoštravanja restriktivnih mjera u Tokiju i okolici zbog širenja koronavirusa.

Ipak, ulagači vjeruju da će središnje banke još dulje vrijeme održavati nisku cijenu novca i visoku likvidnost kako bi se ubrzao oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Podršku tržištima pružio je i jutros objavljeni podatak o nastavku rasta tvorničkih aktivnosti u Kini u prosincu.

Doduše, podaci su nešto slabiji nego što su analitičari očekivali, no ipak pokazuju da se oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize nastavlja.

Dolar oslabio na početku godine

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala, nakon što je prošle godine skliznula gotovo 7 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,70 bodova, blizu najniže razine od travnja 2018., dok je na zatvaranju londonskog tržišta zadnjeg dana prošle godine iznosio 89,84 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao sa 103,25 na 103,05 jena.

Cijena eura kreće se, pak, oko 1,2255 dolara, dok je na kraju prošle godine iznosila 1,2240 dolara. Euro je lani ojačao prema dolaru oko 9 posto, pa se njegov tečaj kreće oko najviših razina u dvije i pol godine.

Cijene nafte porasle

A cijene su nafte godinu započele rastom, nakon što su prošle godine pale više od 20 posto. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 32 centa, na 48,84 dolara, a na londonskom tržištu 36 centi, na 52,16 dolara.

U prošloj je godini cijena barela na londonskom tržištu pala 21,5, a na američkom 20,5 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital