Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan

22.12.2020. 10:58 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi pali drugi uzastopni dan

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u utorak, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da bi novi soj koronavirusa, zbog čega je 'zatvoren' dio Britanije, mogao usporiti oporavak svjetskog gospodarstva.

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u utorak, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da bi novi soj koronavirusa, zbog čega je 'zatvoren' dio Britanije, mogao usporiti oporavak svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,4 i 1,2 posto.

Azijske burze oslabile su drugi dan zaredom jer je ulagače uznemirilo 'zatvaranje' Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa.

Zbog pojave novog soja virusa, koji se širi brže od dosadašnjeg, britanska je vlada u subotu proglasila karantenu za London te jugoistok Engleske.

U međuvremenu, više od 40 zemalja privremeno je obustavilo letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, a Francuska je zatvorila i granicu s Britanijom na 48 sati.

"Eskalacija restrikcija zbog covida-19 u Europi, kao odgovor na novi soj koronavirusa koji se širi brže od dosadašnjeg, mogla bi utjecati na tržišta dionica jer se očekuje njezin kratkoročni negativni utjecaj na globalni rast", kaže Stephen Innes, strategist.

Pojava novog soja koronavirusa samo nekoliko mjeseci prije nego što će cjepivo protiv covida-19 biti dostupno širom svijeta obnovila je strahovanja od zaraze, od koje je dosad u svijetu umrlo oko 1,7 milijuna ljudi.

S druge strane, podršku tržištima pružila je jutros vijest da je američki Kongres, nakon višemjesečnih stranačkih pregovora, konačno prihvatio nove poticajne fiskalne mjere.

Paket poticaja gospodarstvu vrijedan je gotovo 900 milijardi dolara, uključujući pomoć nezaposlenima i malim poduzećima te distribuciju cjepiva.

No, neke je ulagače razočarao iznos poticaja, s obzirom da je prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa iznosio čak oko 2.300 milijardi dolara.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,45 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 103,40 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2220 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2190 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,60 posto, na 47,70 dolara, a na londonskom tržištu 0,5 posto, na 50,67 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital