Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom

28.01.2021. 13:30 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,8 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,9 i 2,1 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u posljednja tri mjeseca.

Analitičari kažu da nema nekog jasnog uzroka tog pada nego da se čini da su se mnogi ulagači u isto vrijeme odlučili povući s tržišta, s obzirom da su burzovni indeksi početkom tjedna dosegnuli najviše razine u povijesti, premda koronakriza još nije savladana.

Posljednjih mjeseci cijene su dionica snažno rasle zahvaljujući poticajnim mjerama monetarnih i fiskalnih vlasti, kao i nadi ulagača da će cijepljenje protiv koronavirusa dovesti do brzog oporavka gospodarstva u samo nekoliko mjeseci.

No, te su nade pokolebane zbog pojave novih sojeva koronavirusa, daljnjeg širenja virusa i spore distribucije cjepiva u SAD-u i Europi.

Špekulacije i rekordne razine cijena

S obzirom na rekordne razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, pojedini analitičari posljednjih su dana upozoravali da bi 'balon' na Wall Streetu mogao puknuti. Naime, odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosegnuo je najviše razine od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize.

A da je na tržištu puno špekulacija pokazuje i primjer trgovine videoigara GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dva tjedna s otprilike 20 na 347 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora, koji podižu cijenu te dionice, i fondova i drugih profesionalnih ulagača, koji su igrali na pad cijene.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno porasla jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 90,75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,22 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,70 na 104,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2090 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2160 dolara.

Pad cijena dionica na svjetskim burzama pritisnuo je i cijene nafte. Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,4 posto, na 52,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 55,50 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital