Azijska tržišta: Indeksi porasli četvrti uzastopni dan

31.03.2021. 11:09 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi porasli četvrti uzastopni dan

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle četvrti dan zaredom jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize i jer uljepšavaju portfelje na kraju tromjesečja.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle četvrti dan zaredom jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize i jer uljepšavaju portfelje na kraju tromjesečja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju pale između 0,3 i 0,6 posto. U Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji burzovni su indeksi, pak, porasli između 0,1 i 1,4 posto.

Unatoč rastu četiri dana zaredom, azijski MSCI indeks i dalje je prilično udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute prošloga mjeseca, i na putu je prvog mjesečnog gubitka od listopada prošle godine, za otprilike 1,6 posto.

Podršku tržištima pružaju očekivanja da bi se oporavak gospodarstava od koronakrize uskoro trebao ubrzati zbog novih fiskalnih poticaja u SAD-u i postupne normalizacije društvenog i gospodarskog života zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19.

Tako je, primjerice, jutros objavljeno da su industrijske aktivnosti u Kini u ožujku porasle više nego što se očekivalo, a ojačale su i aktivnosti u uslužnom sektoru.

Pozitivno na tržišta utječe i najava da će predsjednik SAD-a Joe Biden ovoga tjedna predstaviti planove ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

No, na tržištima vlada oprez jer bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli potaknuti i jačanje inflacije.

Stoga su jučer porasli prinosi na američke državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje obveznice u jednom su trenutku dosegnuli 1,77 posto, najvišu razinu u 14 mjeseci.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nastavivši uzlazni trend.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,27 bodova, blizu najviše razine u gotovo pet mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,96 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,90 na 110,50 jena, najvišu razinu u godinu dana.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1705 dolara, najnižu razinu u pet mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1760 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,3 posto, na 60,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 64,50 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital