Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar u plusu

21.07.2021. 11:47 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar u plusu

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena nakon višednevnog pada tržišta.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena nakon višednevnog pada tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,4 posto, nakon tri dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0,6 i 1,2 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule su, pak, oko 0,3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, čime su nadoknadili gubitke od prethodnoga dana.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, a koje su dan prije oštro pale jer su ulagače zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstava od koronakrize.

Na Wall Streetu su jučer ta strahovanja ponešto splasnula, no azijski su ulagači oprezniji.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,03 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,84 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,50 na 109,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1770 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1790 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,3 posto, na 69,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 66,95 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital