Azijska tržišta: Indeksi porasli, ublažen strah od inflacije

25.05.2021. 12:05 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ublažen strah od inflacije

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su splasnula strahovanja u vezi inflacije, dok je dolar skliznuo blizu najnižih razina u četiri mjeseca.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su splasnula strahovanja u vezi inflacije, dok je dolar skliznuo blizu najnižih razina u četiri mjeseca.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,5 i 1,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji dobici na Wall Streetu. Dow Jones indeks ojačao je 0,54 posto, dok je S&P 500 porastao 0,99 posto, a Nasdaq indeks 1,41 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru za više od 2 posto.

Prošle je godine taj sektor predvodio po rastu na tržištu, no ove godine je zaostao jer se ulagači plaše inflacije zbog čega rastu prinosi na američke državne obveznice.

No, jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice pali na najnižu razinu u dva tjedna, što je potaknulo sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Te su investicije posljednjih tjedana bile pod pritiskom jer se ulagači plaše da bi zbog jačanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

No, jučer ih je ohrabrio James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, koji je kazao da očekuje inflaciju veću od 2 posto u ovoj i idućoj godini, što je iznad Fedovih ciljanih razina, ali da i dalje podržava sadašnju popustljivu monetarnu politiku.

"Tržišta su potaknuta jer nema nikakvih vijesti koje bi ukazivale na jačanje inflacije i zbog poruka iz Feda da je trenutni rast inflacije privremen", pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala nedaleko najniže razine u četiri mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,77 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,03 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,95 na 108,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2220 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2175 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti treći dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,25 posto, na 68,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,18 posto, na 66,17 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital