Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz

23.12.2020. 10:38 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, zahvaljujući nadi ulagača u daljnje poticajne gospodarske mjere, dok su strahovanja od novog soja koronavirusa splasnula.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, zahvaljujući nadi ulagača u daljnje poticajne gospodarske mjere, dok su strahovanja od novog soja koronavirusa splasnula.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nakon tri dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,6 i 1 posto.

Najviše su jutros porasle kineske burze jer ulagači očekuju da će vlasti još neko vrijeme održavati poticajnu gospodarsku politiku.

Kineski mediji pišu da bi središnja banka mogla u 2021. godini ukinuti neke poticajne mjere i obuzdati preveliki rast kreditiranja, no to vjerojatno neće učiniti tako skoro jer bi ugrozila oporavak gospodarstva od pandemije koronavirusa.

Ulagači očekuju i da će vlasti u drugim najvećim zemljama svijeta podržavati gospodarstva dok se ne oporave od koronakrize.

Zbog toga su jutros vijesti o novom soju koronavirusa u Britaniji pale u drugi plan. Tim više što proizvođači cjepiva poručuju da je moguća relativno brza prilagodba postojećeg cjepiva novom soju.

Podršku tržištima pruža i dogovor republikanaca i demokrata u američkom Kongresu o novom paketu poticaja gospodarstvu vrijednom gotovo 900 milijardi dolara, uključujući pomoć nezaposlenima i malim poduzećima te distribuciju cjepiva.

Kongres je jučer prihvatio taj paket poticaja, pa zakone o tome još treba samo potpisati predsjednik SAD-a na odlasku Donald Trump.

Doduše, Trump je putem Twittera poručio da je dogovor u Kongresu sramota i da bi on želio povećati gotovinsku pomoć nezaposlenima s niskih 600 na 2.000 dolara.

Zbog toga su američki terminski indeksi jutros pali, no ubrzo su nadoknadili gubitke, pa trenutno stagniraju. To pokazuje da predsjednika na odlasku tržište nije baš i nije ozbiljno shvatilo.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,44 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,25 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,40 na 103,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2180 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2220 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,5 posto, na 46,35 dolara, a na londonskom tržištu 1,4 posto, na 49,35 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital