Azijska tržišta: Indeksi rastu zbog nade u dogovor Britanije i EU

24.12.2020. 13:44 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi rastu zbog nade u dogovor Britanije i EU

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava i trgovinskom dogovoru između Europske unije i Britanije.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava i trgovinskom dogovoru između Europske unije i Britanije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,35 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,8 posto. U Šangaju su, pak, pale oko 0,4 posto.

Rast većine azijskih burzovnih indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će prije božićnih blagdana Europska unija i Britanija postići dogovor o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Tu nadu potaknuli su dužnosnici obje strane koji su jučer poručili da je dogovor blizu.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

U Šangaju je, pak, burzovni indeks pao jer je oštro potonula, više od 8 posto, cijena dionice Alibabe, nakon medijskih izvješća da će kineske vlasti pokrenuti istragu zbog sumnje u monopolsko ponašanje tog tehnološkog diva.

Inače, obujam trgovanja na azijskim burzama jutros je manji od uobičajenog jer je na većini tržišta ovo posljednji trgovinski dan uoči božićnih blagdana.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,23 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,44 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,45 na 103,55 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,2205 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2180 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 48,50 dolara, a na londonskom tržištu 0,9 posto, na 51,65 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital