Azijska tržišta: Indeksi skliznuli s rekordnih razina

26.01.2021. 14:12 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi skliznuli s rekordnih razina

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale s rekordnih razina jer su ulagači odlučili povući dio dobiti s tržišta i jer su zabrinuti u vezi poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale s rekordnih razina jer su ulagači odlučili povući dio dobiti s tržišta i jer su zabrinuti u vezi poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 1 posto i skliznuo s rekordnih razina.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 2,1 posto. U Australiji se zbog praznika danas ne radi.

Pad indeksa posljedica je odluke ulagača o povlačenju dijela zarade s tržišta, nakon što je od početka godine MSCI indeks skočio više od 9 posto.

Pritom ulagače nisu impresionirali ni jučerašnji novi rekordni dosezi S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaq indeksa.

Tim više što je jutros terminski S&P 500 indeks u minusu oko 0,25 posto, što najavljuje pad cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi na početku današnjeg trgovanja.

Posljedica je to zabrinutosti ulagača jer, čini se, novi paket poticajnih mjera u SAD-u neće biti prihvaćen toliko brzo koliko su se nadali.

I dok se demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu slažu da je prioritet ubrzati proces cijepljenja, republikanci smatraju da je paket poticajnih mjera od 1.900 milijardi dolara preskup.

Vlada novog predsjednika SAD-a Joea Bidena pokušava uvjeriti republikance da su izdašne mjere nužne, no oporba upozorava na rast javnog duga i proračunskog deficita.

Prihvati li Kongres Bidenov prijedlog, ukupni poticaji najvećem svjetskom gospodarstvu, zajedno s lanjskim, dosegnuli bi 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zbog tih nesuglasica, moguće je, poručili su demokrati, da paket poticaja neće dobiti 'zeleno svjetlo' u Kongresu u idućih četiri do šest tjedana.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros porasla jer je splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim valutama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,38 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,17 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago skliznuo s jučerašnjih 103,75 na 103,70 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1,2135 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2175 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale nakon što su jučer porasle oko 1 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,5 posto, na 52,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 55,60 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital