Azijska tržišta: Kineski indeksi skaču zbog odličnog podatka o BDP-u

18.01.2021. 15:53 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Kineski indeksi skaču zbog odličnog podatka o BDP-u

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, no na kineskim su porasle jer je ulagače ohrabrio veći nego što se očekivalo rast kineskog gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, no na kineskim su porasle jer je ulagače ohrabrio veći nego što se očekivalo rast kineskog gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,7 i 2 posto. U Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,7 i 0,9 posto.

Pad većine burzovnih indeksa posljedica je odluke ulagača da povuku dio zarade s tržišta, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica dosegnule rekordne razine, premda koronakriza još nije okončana.

Burze su pod pritiskom i zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, što je dovelo do novih restriktivnih mjera ili produženja postojećih u mnogim zemljama, među ostalim, Japanu, Njemačkoj i Francuskoj.

U Kini je, pak, u 'lockdownu' više od 28 milijuna ljudi, a u petak je objavljeno da je u posljednja 24 sata zabilježen najveći broj novih slučajeva zaraze u posljednjih 10 mjeseci.

Stoga se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava od koronakrize.

"Puno je dobrih vijesti u vezi cjepiva i poticajnih mjera već ugrađeno u tržišta dionica, ali optimizam je pred izazovima realne situacije u idućim mjesecima. Rizik je da će se u Europi produžiti restriktivne mjere, a da bi broj slučajeva zaraze u SAD-u mogao znatno porasti jer se širi novi soj koronavirusa iz Britanije", pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Kineski BDP porastao iznad očekivanja

No, na kineskim su burzama cijene dionica jutros znatno porasle jer je ulagača ohrabrio podatak da je u posljednjem lanjskom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 6,5 posto na godišnjoj razini, više u odnosu na očekivanja analitičara od 6,1 posto.

To ukazuje na stabilan oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize.

U cijeloj prošloj godini kinesko je gospodarstvo poraslo 2,3 posto, unatoč oštrom padu na početku godine zbog izbijanja pandemije koronavirusa.

Jačanje kineskog gospodarstva u suprotnosti je s teškim oporavkom američkog i europskog gospodarstva, koji su i dalje pod pritiskom restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon što je prošloga tjedna ojačala 0,7 posto, jer su ulagači manje skloni rizičnijim investicijama zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,86 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,77 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 103,80 na 103,75 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,2075 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2080 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile slabiti. Nakon što je prošloga tjedna pala 0,4 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 51,93 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio 0,9 posto, na 54,57 dolara, nakon što je prošloga tjedna na vrijednosti izgubio 1,6 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital