Azijska tržišta: Nade u kinesku ekonomiju podižu indekse

19.01.2021. 14:42 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Nade u kinesku ekonomiju podižu indekse

Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle jer se ulagači nadaju da će snažno kinesko gospodarstvo pozitivno utjecati na cijelu regiju, premda bi daljnje širenje koronavirusa moglo usporiti oporavak.

Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle jer se ulagači nadaju da će snažno kinesko gospodarstvo pozitivno utjecati na cijelu regiju, premda bi daljnje širenje koronavirusa moglo usporiti oporavak.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 1 posto i ponovno se primaknuo rekordnoj razini.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 1 i 3 posto. U Šangaju, pak, indeksi stagniraju, nakon jučerašnjeg snažnog rasta.

Azijske ulagače potaknuli su jučer objavljeni podaci prema kojima je kinesko gospodarstvo jedno od rijetkih u svijetu koje je lani zabilježilo rast, a pritom se rast ubrzao krajem godine.

Jučer je, naime, objavljeno da je u posljednjem lanjskom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 6,5 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo, dok je u cijeloj prošloj godini gospodarstvo poraslo 2,3 posto, unatoč oštrom padu na početku godine zbog izbijanja pandemije koronavirusa.

I dok se kinesko gospodarstvo stabilno oporavlja, američko i europsko i dalje su pod pritiskom restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

No, ulagači se nadaju da će administracija izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena uskoro donijeti nove poticajne mjere vrijedne 1.900 milijardi dolara.

Tako bi, zajedno s lanjskim poticajima, ukupni poticaji najvećem svjetskom gospodarstvu dosegnuli 10 posto BDP-a.

"Vjerujemo da će Biden učiniti sve što treba da bi ti poticaji bili prihvaćeni jer ne želi riskirati eskalaciju recesije s dvostrukim dnom", pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Zahvaljujući tomu, jutros je u plusu i terminski S&P 500 indeks, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu u utorak, dok se u ponedjeljak zbog praznika u SAD-u nije radilo.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, nakon jučerašnjeg rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,67 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,86 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,75 na 103,95 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2095 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2075 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne. Nakon jučerašnjeg rasta, jutros je na američkom tržištu cijena barela oslabila 0,1 posto, na 52,30 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 0,5 posto, na 55,02 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital