Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi blizu rekordnih razina

14.01.2021. 12:03 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi blizu rekordnih razina

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer se cijene dionica kreću oko rekordnih razina, a podršku tržištima pružaju dobri gospodarski pokazatelji i najave novih poticajnih mjera u SAD-u.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer se cijene dionica kreću oko rekordnih razina, a podršku tržištima pružaju dobri gospodarski pokazatelji i najave novih poticajnih mjera u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, blizu rekordnih razina.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,6 posto. No, u Južnoj Koreji i Šangaju pale su između 0,1 i 0,4 posto.

Podršku tržištima pružaju dobri makroekonomski pokazatelji iz najvećih azijskih gospodarstava.

U Japanu su narudžbe za strojeve porasle drugi mjesec zaredom, dok su podaci o kineskoj vanjskoj trgovini bolji nego što se očekivalo.

Izvoz Kine porastao je u prosincu za 18 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je uvoz ojačao 6,5 posto, što pokazuje da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno oporavlja od koronakrize.

No, burzovni indeksi u Šangaju jutros su pali jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica dosegnule najviše razine u 13 godina.

Podršku tržištima već tjednima pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u.

Nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa, ulagači vjeruju da će to izabranom predsjedniku Joeu Bidenu olakšati provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Televizijska postaja CNN objavila je jučer da Biden planira paket poticajnih mjera u iznosu od 2.000 milijardi dolara, više nego što se na tržištima špekuliralo.

Biden će svoje planove objaviti u četvrtak navečer.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak od koronakrize ubrzati.

Zbog toga su vijesti o političkoj nesigurnosti u Washingtonu na azijskim tržištima u drugom planu.

Zastupnički dom Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog prošlotjednog poticanja na napad na Kongres.

Tako je Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu, no male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,97 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,60 na 104,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2150 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2210 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom jer su nakon vijesti o daljnjem širenju koronavirusa i nastavku restriktivnih mjera u nizu zemalja splasnule nade u brzi oporavak potražnje za 'crnim zlatom'.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,2 posto, na 52,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 55,90 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital