Azijska tržišta: Oprezna trgovina, snažan rast u Australiji

02.06.2021. 12:23 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, snažan rast u Australiji

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su u Australiji cijene dionica znatno porasle, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su u Australiji cijene dionica znatno porasle, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto i dosegnuo najvišu razinu u tri mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto. U Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, više od 0,4 posto.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Australiji zahvaljujući podacima koji su pokazali da su aktivnosti u tamošnjem gospodarstvu dosegnule razine od prije pandemije.

U prvom je tromjesečju, naime, bruto domaći proizvod (BDP) porastao 1,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje porastao 1,1 posto.

"S ovakvim rastom, aktivnosti u gospodarstvu Australije na višim su razinama nego što su bile prije pandemije", poručio je tamošnji statistički ured.

Na ostalim se burzama, pak, trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, na kojemu su burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni.

Svi podaci pokazuju da se oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize nastavlja, no ulagače zabrinjava mogućnost jačanja inflacijskih pritisaka, što bi središnje banke moglo natjerati na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Iz središnjih banaka, pak, poručuju da će rast inflacije biti privremen i da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,87 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,76 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,40 na 109,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2225 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2230 dolara.

A premda su OPEC i njegovi saveznici najavili povećanje proizvodnje u lipnju, cijene su nafte porasle jer trgovci očekuju jačanje potražnje, zahvaljujući oporavku gospodarstava od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,60 posto, na 70,65 dolara, najvišu razinu od ožujka, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 68,10 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital