Azijska tržišta - Oštar pad indeksa, brinu Hong Kong i Argentina

Kapital / SVJETSKE BERZE

Azijska tržišta - Oštar pad indeksa, brinu Hong Kong i Argentina

13.08.2019. 13:47 / Izvor: Agencije

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, prosvjeda u Hong Kongu i oštrog pada tečaja argentinskog peza.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je 1 posto. Kineske bluechip dionice pale su 0,8 posto, dok je honkoški Hang Seng potonuo na najnižu razinu u sedam mjeseci. 

Tržišta su pod pritiskom već treći tjedan zaredom, od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz jer Kina dosad u pregovorima nije ispunila prije zadana obećanja.

Kina je, pak, odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Premda se posljednjih dana tečaj juana stabilizirao, a Trump poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, na tržištima i dalje vlada nesigurnost.

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu u utorak je ponovno otvorena za promet nakon što je njezina uprava u ponedjeljak otkazala sve letove reagirajući na višednevne protuvladine mirne prosvjede na aerodromu.

Promet je ponovno uspostavljen u utorak u 06.00 sati ujutro po lokalnom vremenu (00.00 sati po srednjoeuropskom), te je najavljeno da će uprava u koordinaciji sa zrakoplovnim kompanijama nastojati sve dolazne i odlazne letove maksimalno uskladiti ovisno o kapacitetima, pa će neki letovi morati biti otkazani, dok će neki kasniti.

"Međunarodna zračna luka u Hong Kongu od danas započinje raditi na novom rasporedu letenja, uz očekivana odstupanja od ranije planiranog", priopćeno je.

Hongkonška nacionalna aviokompanija Cathay Pacific priopćila je da je, unatoč ponovnom otvaranju aerodroma, u utorak otkazala više od 200 dolaznih i odlaznih letova, prenosi SEEbiz.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital