Azijska tržišta: Pad indeksa na početku tjedna

11.01.2021. 12:01 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Pad indeksa na početku tjedna

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, no i dalje se drže nedaleko najviših razina u povijesti jer ulagači čekaju nove poticajne gospodarske mjere.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, no i dalje se drže nedaleko najviših razina u povijesti jer ulagači čekaju nove poticajne gospodarske mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 5 posto i dosegnuo rekordne razine.

Jutros su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,5 i 0,9 posto, dok su u Hong Kongu porasle 0,3 posto.

Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika danas ne radi.

Nakon snažnog skoka cijena dionica prošloga tjedna, ulagači su na početku ovog tjedna oprezni.

Podršku tržištima pružaju najave novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu, najvećem uvozniku proizvoda azijskih kompanija, no ulagači su suzdržani zbog slabih makroekonomskih pokazatelja.

U petak je objavljeno da je u prosincu broj zaposlenih u SAD-u pao za 140 tisuća, prvi put nakon sedam mjeseci rasta.

"Pad broja zaposlenih odražava porast broja novozaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme i mjera za suzbijanje pandemije", navodi se u izvješću ministarstva rada.

Broj zaposlenih rastao je iz mjeseca u mjesec od proljeća, kada je zbog izbijanja koronakrize posao izgubilo čak oko 22 milijuna ljudi. Od tada je na posao vraćeno tek nešto više od polovine njih.

No, zbog drugog vala širenja koronavirusa i novih restriktivnih mjera u nizu zemalja, oporavak gospodarstava, čini se, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

Azijske ulagače pokolebao je i pad terminskog S&P 500 indeksa za 0,6 posto, što najavljuje pad cijene dionica na Wall Streetu u ponedjeljak, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 1,5 posto i dosegnule najviše razine u povijesti.

U blagom su minusu i europski terminski indeksi.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,42 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,11 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 103,95 na 104,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2175 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2220 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros znatno pale, nakon što su prošloga tjedna skočile oko 8 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,9 posto, na 51,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 55,34 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital