Azijska tržišta: Rast indeksa za kraj tjedna

26.03.2021. 10:31 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Rast indeksa za kraj tjedna

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, jer su ulagače ohrabrili jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i naznake daljnjeg oporavka gospodarstava u regiji.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, jer su ulagače ohrabrili jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i naznake daljnjeg oporavka gospodarstava u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, odmaknuvši se od najniže razine u tri mjeseca.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,5 posto.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, premda su se burzovni indeksi cijelo vrijeme izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, što ukazuje na nesigurnost.

Najveća podrška tržištima jutros stiže s kineskih burzi koje su znatno porasle nakon pada prethodnih dana, kada su indeksi skliznuli na najniže razine u tri mjeseca.

Optimizam kineskih ulagača u vezi oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva jutros je prevladao nad zabrinutostima zbog ponovnog zatezanja odnosa između SAD-a i Kine kako po nekim gospodarskim pitanjima, tako i po pitanju poštivanja ljudskih prava u Kini.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija zbog niza razloga. Među ostalim, novog "zatvaranja" u Europi zbog trećeg vala širenja koronavirusa i poremećaja u cijepljenju, ali i zbog mogućeg povećanja poreza u SAD-u kako bi se financirali dosadašnji fiskalni poticaji i budući infrastrukturni projekti.

Na tržištu su sve prisutnije i zabrinutosti zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike u slučaju da ubrzanje oporavka gospodarstava potakne i rast inflacije.

Dolar ojačao, cijene nafte na putu tjednog pada

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom i kreće se oko najviše razine u četiri mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 92,78 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,90 na 109,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1780 dolara, najniže razine u četiri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1815 dolara.

Pad eura posljedica je strahovanja ulagača da će se europska gospodarstva oporavljati sporije nego što se očekivalo zbog novog "zatvaranja" u Europi i sporog provođenja cijepljenja protiv covida-19.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su jučer skliznule oko 4 posto. Cijena barela na američkom tržištu porasla je 1 posto, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 62,45 dolara.

Unatoč današnjem rastu, cijene su nafte na putu gubitaka treći tjedan zaredom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital