Azijske berze i cijene nafte na putu sedmičnih gubitaka

29.10.2021. 08:33 / Izvor: N1 Zagreb
Azijska berza

Cijene su nafte, pak, na putu prvog sedmičnog gubitka nakon sedam sedmica rasta.

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale, pa su na putu sedmičnih gubitaka, kao i cijene nafte, koje bi mogle zabilježiti prvi pad nakon sedam sedmica rasta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, pa je u odnosu na početak sedmice na gubitku 1,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju. U Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,4 i 1,2 posto.

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks.

Međutim, trenutno je terminski S&P indeks u minusu 0,4, a Nasdaq 0,7 posto, što je posljedica pada cijena dionica Applea i Amazon.coma za više od 3 posto, nakon objave kvartalnih poslovnih rezultata.

Dosad je oko 240 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 38,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom oktobra očekivali rast od 29,4 posto.

I dok su rezultati američkih kompanija bolji, makroekonomski podaci su slabiji od očekivanja.

Jučer je objavljeno da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao samo 2 posto na godišnjoj razini, manje u odnosu na 2,8 posto, koliko se očekivalo.

To predstavlja oštro usporavanje rasta, s obzirom da je u drugom kvartalu gospodarstvo poraslo 6,7 posto, a posljedica je ponovnog širenja koronavirusa, ali i smanjenja vladinih potpora, što je negativno utjecalo na osobnu potrošnju.

Ulagači su oprezni i zbog jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti središnje banke da počnu zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Dolar pao, cijene nafte na putu sedmičnog gubitka

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 113,75 na 113,55 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1675 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1605 dolara.

Evropska središnja banka (ECB) potvrdila je u četvrtak da će smanjiti kupnju obveznica na kraju godine, što je najavljeno na sjednici u septembru.

Čelnici ECB-a ponovili su i da će krizni program ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura ostati na snazi minimalno do kraja marta iduće godine, odnosno dok ne zaključe da je krizna faza pandemije završena.

Cijene su nafte, pak, na putu prvog sedmičnog gubitka nakon sedam sedmica rasta.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,4 posto, na 84,65 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela gotovo nepromijenjena, na 82,85 dolara.

Tako se cijene barela trenutno kreću oko 1 dolar ispod razina od prošloga petka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital