Azijske berze porasle, dolar blago oslabio

04.11.2021. 08:33 / Izvor: HINA
azijske berze

Na azijskim su berzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije.

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su poruke i odluke čelnika američke središnje banke bile u skladu s očekivanjima na tržištima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,35 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon odluka i poruka Feda.

Američka središnja banka počet će od ovoga mjeseca smanjivati program za kupnju obveznica, koji od početka prošle godine podržava likvidnost na financijskim tržištima i potiče oporavak gospodarstva od koronakrize.

Fed je dosad kupovao obveznice za 120 milijardi dolara mjesečno, a od studenoga će taj iznos mjesečno smanjivati za po 15 milijardi dolara.

Čelnici Feda poručili su, nakon dvodnevne sjednice, da su to odlučili zahvaljujući značajnom napretku gospodarstva prema ciljevima koje su zacrtali krajem prošle godine.

U priopćenju se navodi i to da bi program kupnje obveznica mogao biti završen polovicom iduće godine, ali da su moguće i prilagodbe tog tempa smanjenja poticaja, ovisno o gospodarskoj situaciji.

Dolar blago oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala nakon poruka Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,07 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 113,80 na 114,15 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1590 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 81,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 79,98 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital