Azijske burze na novim rekordnim razinama zahvaljujući euforiji zbog cjepiva

26.11.2020. 11:06 / Izvor: HINA
Azijske burze na novim rekordnim razinama zahvaljujući euforiji zbog cjepiva

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, zahvaljujući nastavku euforije u vezi cjepiva protiv covida-19 i nadi ulagača u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, zahvaljujući nastavku euforije u vezi cjepiva protiv covida-19 i nadi ulagača u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, pa je dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,9 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u 29 godina, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Singapuru ojačale između 0,2 i 0,8 posto. U Australiji su, pak, pale oko 0,5 posto.

Unatoč jučerašnjem padu Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina, kao i padu europskih burzi, na azijskim se tržištima nastavlja uspon cijena dionica.

"Smanjenje političke nesigurnosti, nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, podržava tržište. Istina je da su dionice sada prilično skupe, ali ulagači nalaze sve manje razloga da ih prodaju. U ovakvom okruženju, ne možete zaraditi na prodaji. Jedino je pitanje koje dionice kupiti", kaže Arihiro Nagata, direktor investicijskog odjela u Sumitomo Mitsui Bank.

MSCI indeks svjetskih burzi porastao je jutros 0,1 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu. Od početka mjeseca skočio je 12,7 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od kada postoji.

To se ponajviše zahvaljuje napretku u razvoj cjepiva protiv koronavirusa. Ulagači se nadaju da će cijepljenje uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Pozitivno je na tržišta utjecala i nedavna pobjeda Joe Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u jer se ulagači nadaju splašnjavanju tenzija u vezi međunarodne trgovine i većoj stabilnosti nego za mandata Donalda Trumpa.

Uz to, ulagači se nadaju da će Bidenova administracija brže pronaći zajednički jezik s Kongresom u vezi novog paketa poticajnih mjera u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Zbog toga azijski ulagači ne obraćaju pažnju na vijesti o daljnjem alarmantnom širenju koronavirusa u SAD-u i Europi.

Ipak, trgovanje je danas suzdržano jer se u SAD-u zbog Dana zahvalnosti ne radi, a i u petak će se raditi skraćeno.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 91,92 bodova, najniže razine u posljednja tri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,08 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 104,55 na 104,30 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1925 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1900 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle peti dan zaredom jer ulagači očekuju da će s normalizacijom gospodarske aktivnosti porasti i potražnja za "crnim zlatom".

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,9 posto, na 49,05 dolara, najvišu razinu od početka ožujka, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 46,05 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital