Azijske burze prate rast Wall Streeta

02.12.2020. 12:54 / Izvor: HINA
Azijske burze prate rast Wall Streeta

Na azijskim je burzama u srijedu nastavljen pozitivan trend jer podršku tržištima pruža nada ulagača da će uskoro početi cijepljenje protiv koronavirusa.

Na azijskim je burzama u srijedu nastavljen pozitivan trend jer podršku tržištima pruža nada ulagača da će uskoro početi cijepljenje protiv koronavirusa, ali i da će američki Kongres dogovoriti nove poticajne gospodarske mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 0,3 posto, pa se kreće oko najviših razina u povijesti.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,05 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,3 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

No, jutros su američki terminski indeksi u minusu, pa su i azijski ulagači oprezniji.

Posljednjih mjesec dana, od kada su zaredale pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronvirusa, cijene dionica na svjetskim burzama gotovo neprestano rastu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Uz to, središnje banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne poticaje u američkom gospodarstvu, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu.

Rasprava se vodi o prijedlogu paketa pomoći vrijednog ukupno oko 1.400 milijardi dolara, a moguće je da će taj prijedlog biti usvojen do kraja godine.

"Smjernice su pozitivne, a optimizam u vezi cjepiva i poticajnih mjera vlasti i središnjih banaka podržava tržišta", kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Dolar najslabiji u dvije i pol godine

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najniže razine od travnja 2018. godine jer se očekuju nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu i jer su ulagači skloni rizičnijim investicijama.

Tako se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 91,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 104,45 na 104,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2075 dolara, najvišu razinu od svibnja 2018., dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1955 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale jer su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, odgodili službeni sastanak na kojemu će odlučiti hoće li u siječnju povećati proizvodnju ili je zadržati na postojećim razinama.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,63 posto, na 44,27 dolara, dok je na londonskom tržištu pala 0,53 posto, na 47,16 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital