Azijske burze u minusu, na udaru tehnološke dionice

17.08.2021. 10:16 / Izvor: HINA
Azijske burze u minusu, na udaru tehnološke dionice

Na azijskim burzama većina indeksa u utorak je bila u minusu uslijed zbivanja u Afganistanu.

Na azijskim burzama većina indeksa u utorak je bila u minusu uslijed kaotičnih zbivanja u Afganistanu, a na udaru prodaja bile su dionice kineskih tehnoloških kompanija jer Kina uvodi strožu regulaciju tog sektora.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 6,30 sati bio je u minusu 0,88 posto. Tokijski Nikkei, pak, bio je u blagom minusu od 0,1 posto.

Najveće gubitke pretrpjele su kineske burze – šangajski indeks je u minusu 1,3 posto, hongkonški za 1,4 posto i shenzhenski za 0,5 posto. Njihov pad pod utjecajem je gubitaka u  tehnološkom sektoru – dionica Alibabe 2,77 pojeftinila je posto.

Tehnološki sektor, naime, našao se na udaru prodaja nakon što je kineski tržišni regulator objavio prijedlog novih propisa s ciljem sprječavanja nepoštene konkurencije na internetu.

Pravila kineskog državnog ureda za tržišnu regulaciju propisuju da operateri internetskih stranica ne smiju davati lažne informacije o broju klikova na sadržaj kao ni skrivati negativne recenzije a promovirati samo pozitivne.

Nadalje, internetske platforme ne smiju koristiti podatke, algoritme i ostala tehnička sredstva da utječu na korisnikov izbor ili druge načine na koje bi preusmjeravale korisnika na vlastite usluge ili websiteove dok pregledavaju druge stranice.

Ne poštuje li operater ta pravila, državni ured može angažirati institucije za reviziju podataka. Ta pravila su u javnoj raspravi koja će trajati do sredine rujna.

Time se nastavlja stroža regulacija tehnoloških kopanija u Kini, nakon što su tamošnje vlasti ranije ove godine postrožile propise vezane za zaštitu tržišne utakmice i konkurenciju u internetskom sektoru.

Investitori u Aziji pate i najnovija zbivanja u Afganistanu. 

Iako je tamošnje gospodarstvo sićušno, svi su iznenađeni brzim kolapsom tamošnje vlade, dok tisuće ljudi pokušavaju pobjeći iz zemlje nakon što su talibani ušli u Kabul.

Tržište je i pod pritiskom niza kineskih makroekonomskih pokazatelja za srpanj, koji su objavljeni u ponedjeljak a svi su ispod očekivanja analitičara, pa se investitori pribojavaju usporavanje rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

U takvim je uvjetima na američkom tržištu nafte barel je u utorak pojeftinio 0,13 posto, na 67,2 dolara, a u Londonu za 0,17 posto, na 69,39 dolara.

Na deviznim tržištima, pak, dolarov indeks blago je ojačao prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta, i to za 0,1 posto, na 92,72 boda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital