Azijski indeksi skliznuli s rekordnih razina

18.12.2020. 12:22 / Izvor: HINA
Azijski indeksi skliznuli s rekordnih razina

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica skliznule s rekordnih razina, no i dalje su na putu dobitaka već sedmi tjedan zaredom, što bi bio najduži pozitivni niz u godinu dana.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica skliznule s rekordnih razina, no i dalje su na putu dobitaka već sedmi tjedan zaredom, što bi bio najduži pozitivni niz u godinu dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, no i dalje je na putu dobitaka sedmi tjedan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 1,1 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Pad većine burzovnih indeksa ponajviše je posljedica odluke nekih investitora da povuku dio zarade s tržišta, s obzirom da se cijene dionica kreću na rekordnim razinama, a posljedica koronakrize još nisu sasvim sanirane.

Podršku tržištima pružaju, pak, jučerašnji novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu jer ulagači očekuju da će republikanci i demokrati u Kongresu konačno usuglasiti novi paket fiskalnih poticaja o kojemu pregovaraju već mjesecima.

Iz Kongresa stižu poruke da je dogovor o paketu poticaja od oko 900 milijardi dolara, koji među ostalim uključuje čekove od 600 do 700 dolara za one koji su u koronakrizi ostali bez posla, vrlo blizu.

A da su poticaji gospodarstvu potrebni, pokazuju svi posljednji podaci.

Nakon što je dan prije objavljeno da je u studenom promet u trgovini na malo u SAD-u pao više nego što se očekivalo, jučer je objavljeno da je prošloga tjedna neočekivano porastao broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima.

Posljedica je to usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize jer su posljednjih tjedana mnoge savezne države ponovno uvele restriktivne mjere kako bi zaustavile širenja koronavirusa.

"U okruženju smo u kojemu su loše vijesti zapravo dobre jer znače da će uslijediti novi poticaji gospodarstvu. To će se morati promijeniti, no teško je reći kada će se središnje banke povući s tržišta", kaže Sharon Zollner, ekonomistica.

Tako je jutros središnja japanska banka poručila da je proširila paket poticajnih mjera koje bi trebale olakšati probleme kompanija s financiranjem uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Unatoč pandemiji, koja je nanijela velike štete gospodarstvima, MSCI indeks svih svjetskih burzi ove je godine znatno porastao i dosegnuo najviše razine u povijesti.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

Dolar oslabio peti dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala peti dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,96 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,17 bodova.

To je prvi pad dolarova indeksa ispod razine od 90 bodova u posljednje dvije i pol godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 103,35 a 103,30 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,2255 dolara, blizu najviše razine od travnja 2018. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2225 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 48,30 dolara, a na londonskom tržištu 0,25 posto, na 51,35 dolara.

No, i dalje se kreću nedaleko najviših razina od početka ožujka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital