Azijski investitori oprezni na početku tjedna

17.05.2021. 14:09 / Izvor: HINA
Azijski investitori oprezni na početku tjedna

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta, a u fokusu ulagača su kineski makroekonomski pokazatelji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 0,8 posto. U Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,3 i 1,1 posto.

U fokusu ulagača su podaci koji ukazuju na daljnji oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Jutros je objavljeno da je promet u trgovini na malo u Kini u travnju skočio 17,7 posto na godišnjoj razini, no to je manje od 24,8 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Industrijska je proizvodnja istodobno porasla nešto više od očekivanja, za 9,8 posto.

No, ulagače zabrinjava daljnje širenje koronavirusa u Indiji, potom Singapuru i Tajvanu, zbog čega se u tim zemljama najavljuju nove restriktivne mjere.

Negativno na tržišta utječu i podaci o rastu inflacije, što bi moglo natjerati središnje banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Jutros je objavljeno da su veleprodajne cijene u Japanu u travnju skočile 3,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec zbog rasta cijena energije i sirovina, što će se vjerojatno preliti i u potrošačke cijene.

Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,39 bodova, dok je u petak navečer iznosio 90,30 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 109,35 jena, kao i u petak.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2135 dolara, dok je u petak navečer 1,2145 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna ojačale treći tjedan zaredom, za više od 0,5 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,10 posto, na 68,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,12 posto, na 65,45 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital