Azijski ulagači nesigurni, jen ojačao

05.02.2014. 10:39 / Izvor: Business.hr
Azijski ulagači nesigurni, jen ojačao

​Na azijskim se burzama jutros trguje nesigurno, pa su indeksi malo u pozitivnom, malo u negativnom području, dok je japanska valuta ojačala jer ulagači traže sigurno utočište za svoj kapital.

Na azijskim se burzama jutros trguje nesigurno, pa su indeksi malo u pozitivnom, malo u negativnom području, dok je japanska valuta ojačala jer ulagači traže sigurno utočište za svoj kapital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji ojačale između 0,1 i 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Australiji i Hong Kongu pali su, pak, oko 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto, zaronivši na novu najnižu razinu od početka rujna.

Unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, nakon dva dana oštrog pada, na azijskim burzama jutros vlada nesigurnost.

Japanski Nikkei indeks čas je u plusu, čas u minusu. S jedne strane, dobri poslovni rezultati kompanija, kao što su Panasonic i Toyota, podržavaju tržište. No, s druge strane, loše na njega utječe jačanje jena jer se zbog toga smanjuje konkurentnost japanskih proizvoda na svjetskom tržištu.

Ni na drugim azijskim burzama ulagači nisu spremni riskirati prije nego što se sasvim stabiliziraju tržišta u razvoju i dok slika situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima ne bude jasnija.

S nestrpljenjem se stoga očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u u siječnju, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo pokazati usporava li se ili ne rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Danas će, pak, izvješće o zaposlenosti u privatnom sektoru SAD-a objaviti ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje. Budu li podaci loši, to bi moglo loše utjecati na tržišta, kažu analitičari.

Zbog nesigurnosti na tržištima kapitala, ulagači sigurnije utočište za svoj kapital pronalaze u državnim obveznicama i valutama koje nose manji prinos, ali se smatraju sigurnijim investicijama u nesigurna vremena.

Zbog toga se jutros na valutnim tržištima tečaj dolara kreće oko 101,45 jena, nedaleko 100,77 jena, najniže razine u 11 tjedana, na koju je pao jučer.

Cijena eura u odnosu na japansku valutu skliznula je, pak, s jučerašnjih 136,60 na 136,25 jena, novu najnižu razinu u više od dva mjeseca.

U odnosu na američku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,3510 dolara. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital