Banja Luka najtransparentnija općina u BiH prema istraživanju Transparency Internationala

03.12.2012. 14:33 / Izvor: Fena
Banja Luka najtransparentnija općina u BiH prema istraživanju Transparency Internationala

Općina Banja Luka je prema istraživanju Transparency Internationala (TI) jedina općina u BiH koja je na granici transparentne i djelimično transparentne jedinice lokalne samouprave u BiH.

Rečeno je to danas u Sarajevu na konferenciji za medije TI-a, na kojoj je predstavljeno istraživanje o transparentnosti jedinica lokalne samouprave u BiH, u okviru projekta "Monitoring i zagovaranje za dobro upravljanje u bh. općinama".

Projekt se realizira od januara ove godine do augusta 2013. godine, a analizirano je pet segmenata - rad lokalne skupštine, rad lokalne administracije i načelnika, saradnja općina i institucija civilnog društva, saradnja općina i lokalnih institucija, preduzeća, organizacija i mjesnih zajednica, te postojanje antikorupcionih mehanizama.

Izvršni direktor TI-a Srđan Blagovčanin istaknuo je da je prema metodologiji istraživanja idealni indeks bio 100, te da su općine po rezultatima istraživanja svrstane u četiri grupe - transparentne, netransparentne, djelimično transparentne i izuzetno netransparentne.

"Ovaj indeks mjeri otvorenost jedinica lokalne samouprave prema građanima, odnosno stepen učešća građana u radu tih jedinica", kazao je on.

Najveći broj općina spada u grupu djelimično transparentnih - njih 112, dok su 22 netransparentne, pet izuzetno netransparentne, a jedna općina je transparentna.

Najveći skor ima Banja Luka - 76, iza koje slijede Bijeljina (74), Bihać (70), Ilidža (70), Zavidovići (69), Maglaj (69), Teslić (69), Bratunac (69) i druge.

Petnaest najlošije rangiranih općina su Kiseljak (indeks sedam), a slijede Jajce (12), Dobretić (16), Kupres RS (21), Istočni Mostar (23), Neum (38), Bosansko Grahovo (39), Teočak (40), Oštra Luka (42) i druge.

Najbolji rezultati zabilježeni su za rad lokalnih skupština, a najniži za saradnju jedinica lokalne samouprave s lokalnim institucijama, preduzećima, mjesnim zajednicama i organizacijama, kao i postojanje antikorupcionih mehanizama.

Istraživanje pokazuje da je u nekim segmentima Brčko Distrikt bolji nego oba entiteta.

Kada je riječ o postojanju internet stranica, 93 posto općina ih ima, dok sedam posto općina nema internet stranicu.

Zaključeno je da što je grad veći, to su jedinice lokalne samouprave transparentnije. Jedan od zaključaka je i da ne postoje tijela koja se bave korupcijom na lokalnom nivou.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital