Kapital / BH BERZE

Banjalučka berza usvojila Strategiju razvoja do 2014. godine: Postati efikasan i moderan servis investitora koji je integrisan u regionalno tržište kapitala

12.11.2009. 12:16 / Izvor: eKapija.ba

Skupština Banjalučke berze usvojila je novu strategiju razvoja Banjalučke berze za period 2009.-2014. godine, prema kojoj će budući razvoj Banjalučke berze zasnivati na korištenju novonastalih okolnosti na finansijskom tržištu za promoviranje tržišta kapitala kao dominatnog izvora finansiranja.

Također, koncept razvoja zasnivat će se na unapređenju infrastrukture tržišta kapitala te aktivnom pristupu u stvaranju povoljnog okruženja za razvoj tržišta kapitala u RS-u, navedeno je u novousvojenoj Strategiji razvoja Banjalučke berze.

Konstatira se i da je u prethodnih desetak godina stvorena dobra infrastruktura i regulatorni okvir tržišta kapitala Republike Srpske te da se razvoj tržišta zasnivao na konceptu masovne privatizacije državnog kapitala u preduzećima.

"Globalna ekonomska i finansijska kriza je naglasila slabosti tek uspostavljenog tržišta kapitala, manifestujući se kroz velike padove cijena akcija i prometa. Kriza je istovremeno ponudila i nove prilike za razvoj tržišta kapitala. Nove mogućnosti proizlaze iz velike potrebe privrednih subjekta za novim kapitalom, koja je uslovljena njihovom neadekvatnom strukturom finansiranja", stoji u usvojenom dokumentu.

Kao prioritetni strateški ciljevi Banjalučke berze označeni su: unapređenje likvidnosti tržišta, poboljšanje ponude hartija od vrijednosti, unapređenje efikasnosti berzanskog sistema trgovanja, podrška razvoju primarnog tržišta, međunarodna promocija domaćeg tržišta kapitala i privlačenje stranih investitora, asistemski pristup edukaciji i partnerski odnos s institucijama tržišta kapitala i listiranim kompanijama.

Pored toga, unapređenje likvidnosti tržišta Banjalučka berza će realizovati kroz: stimulisanje podržavaoca likvidnosti, podršku reformi penzijskog sistema, podršku razvoju industrije investicionih fondova, međunarodnu promociju investicionih mogućnosti na tržištu kapitala Republike Srpske, te povezivanje sa tržištima kapitala u regiji, navodi se u saopćenju Banjalučke berze.

Strategijom razvoja je također usvojeno da će se poboljšanje ponude hartija od vrijednosti realizovati kroz: promociju dobrih praksi korporativnog upravljanja i kontinuirano praćenje njihove implementacije, podršku korporatizaciji preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, unapređenje segmentacije tržišta berze s jačim akcentom na poštovanje principa dobrog korporativnog upravljanja, promociju modela privatizacije državnog kapitala koji pospješuju razvoj tržišta kapitala i stvaranje preduslova za kreiranje novih vrsta hartija od vrijednosti.


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital