Banjalučki Kosmos dobio negativan stav od revizora

04.01.2017. 13:15 / Izvor: Fena
Banjalučki Kosmos dobio negativan stav od revizora

Osim što se revizori nisu mogli uvjeriti u objektivnost iskazanih potraživanja po osnovu ino-poslova, također im nisu predočeni ni istiniti finansijski rezultati.

Finansijsko stanje  u banjalučkom preduzeću za proizvodnju, remont i trgovinu „Kosmos“ je toliko loše da se revizija uzdržala od davanja mišljenja, uz negativan stav o poslovanju u 2015. Godini.

Iz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a su naveli da nisu bili u mogućnosti da prikupe dovoljno adekvatnih revizijskih dokaza kako bi dali revizijsko mišljenje, jer u „Kosmosu“, koji je u vlasništvu Vlade RS-a, mnogo toga ne funkcioniše u skladu sa zakonom.

"Nismo se mogli uvjeriti da je iskazano stanje imovine i obaveza u finansijskim izvještajima rezultat stvarnog stanja - popisanog i knjigovodstveno usaglašenog. Također, ne možemo potvrditi da su pozicije stalne i tekuće imovine, finansijskog rezultata, kapitala i obaveza iskazane na fer i objektivan način i da finansijski izvještaji istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31.decembar 2015.", ukazali su revizori.

Sporan je i značajan iznos potraživanja od ino-posrednika za poslove u inostranstvu, kojem su ispostavljane fakture na osnovu zapisnika o izvršenim uslugama koji se ne vezuju za radne naloge i ne pružaju podatke o stvarno nastalim troškovima za period na koji se odnose.

Osim što se nisu mogli uvjeriti u objektivnost iskazanih potraživanja po osnovu ino-poslova, također im nisu predočeni ni istiniti finansijski rezultati, jer postoje odstupanja stvarnog stanja stalne imovine (popisanog) od iskazanog knjigovodstvenog stanja u „Kosmosu“.

Ovom preduzeću je Vlada RS-a u 2011. godini dala na trajno korištenje bez naknade 5.923 stavke neperspektivne pokretne vojne imovine koja se sada nalazi u krugu „Kosmosa“. Navedena imovina, čija vrijednost nije procijenjena vodi se samo količinski i nije popisivana, ukazala je revizija.

Kosmos je početkom 2015. godine iskazao gubitak iz ranijih godina u iznosu od 27.280.810 KM, ali nije imao plan pokrića gubitaka, nisu uplaćeni doprinosi, porezi, nisu pravdani troškovi putovanja u inostranstvo...

Zbog još niza nepravilosti u radu ovog preduzeća revizori su se uzdržali od mišljenja, što je i najteža kvalifikacija u eksternoj reviziji.

Okružni privredni sud u Banjoj Luci donio je 29. augusta 2016. godine rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja nad dužnikom Akcionarsko društvo za proizvodnju, remont i trgovinu Kosmos a.d. Banja Luka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital