Banka Engleske predviđa pad britanske privrede od 14 posto

07.05.2020. 15:48 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Banka Engleske predviđa pad britanske privrede od 14 posto

Vjeruje se da bi se britanska privreda mogla vrlo brzo oporaviti od krize uzrokovane korona virusom.

Banka Engleske predviđa pad BDP-a Velike Britanije od 14 posto ove godine zbog ekonomskog šoka izazvanog pandemijom korona virusa i istovremeno je zadržala je svoju glavnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,1 posto, prenosi AP.

Predviđeni pad privredne aktivnosti od 14 posto za 2020. godinu predstavlja najveći godišnji pad od 1949., od kada Nacionalni biro za statistiku vodi podatke.

Prognoza se zasniva na predviđanjima da će restriktivne mjere postepeno početi da se ublažavaju od juna. 

U danas objavljenoj prognozi Banka Engleske navodi da bi britanska privreda mogla da padne oko 25 posto u drugom kvartalu ove godine poslije kontrakcije od tri posto u prvom kvartalu, ali da će nakon toga početi da se oporavlja, kako se budu ukidala ograničenja uvedena zbog pandemije, prenosi Beta.

Sa dva uzastopna kvartala sa padom privrednog rasta, što je tehnička definicija recesije, zemlja ulazi u prvu recesiju u posljednjih deset godina.

Odbor za monetarna pitanja Banke Engleske je odlučio je danas da zadrži glavnu kamatnu stopu nepromijenjenu na rekordno niskih 0,1 posto i opredijelio se protiv daljeg širenja programa otkupa obveznica.

Dugoročno, Banka Engleske vjeruje da bi britanska privreda mogla vrlo brzo da se oporavi ukoliko se završi pandemija u zemlji i inostranstvu.

Očekuje se oporavak privrednog rasta u 2021. godini sa rastom od 15 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital