Ulaganja EBRD-a rekordnih 11 milijardi eura, ali je udio zelenih ulaganja znatno smanjen

Kapital / BANKARSTVO

Ulaganja EBRD-a rekordnih 11 milijardi eura, ali je udio zelenih ulaganja znatno smanjen

Pandemija je produbila i nejednakost, posebno žena, mladih i drugih društvenih skupina, upozoravaju u EBRD-u, pa su ponovo uložili pojačane napore u rodnu i ekonomsku inkluziju.

14.01.2021. 15:04 / Izvor: HINA

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je u četvrtak da je u 2020. godini povećala ulaganja 10 posto kako bi pomogla ublažiti teške ekonomske posljedice koronakrize, ali je udio zelenih ulaganja oštro smanjen.

Banka je u 2020. uložila rekordnih 11 milijardi eura, finansiravši 411 projekata. U 2019. finansirali su 452 projekta u koje su uložili 10,1 milijardu eura.

Najveći su iznos prošle godine uložili u projekte u regiji istočne Evrope i Kavkaza, nešto više od dvije milijarde eura, povećavši finansiranje za 6,7 posto.

U regiju srednje Europe i baltičkih država uložili su 1,47 milijardi eura, povećavši ulaganja za 4,2 posto.   

Ulaganja su ponovo bila koncentrirana na privatni sektor, s udjelom u ukupnim ulaganjima od 72 posto. Banka se u kriznim mjerama fokusirala na podršku kratkoročnoj likvidnosti i radnom kapitalu “održivih kompanija”, ističe se u saopćenju. 

Naša su ulaganja bila znatno veća nego u godini ranije a pružali smo i podršku u mjerama vlada kako bi se pomoglo privatnom sektoru da prebrodi krizu”, istaknula je predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.

Zbog koronakrize udio ‘zelenih’ ulaganja oštro je smanjen u 2020. godini, sa 46 na 29 posto, ali banka je novim petogodišnjim strateškim okvirom, usvojenim u oktobru, najavila da bi do 2025. ona trebala činiti većinu njenih ulaganja, ističe se u saopćenju.

Povrh vlastitog novca, banka je izravno mobilizirala 1,2 milijardi eura od suulagača “u razdoblju u kojem je svjetska ekonomija bilježila najdublji pad od Velike depresije u 30-im godinama prošlog stoljeća”.

Pandemija je produbila i nejednakost, posebno žena, mladih i drugih društvenih skupina, upozoravaju u EBRD-u, pa su ponovo uložili pojačane napore u rodnu i ekonomsku inkluziju.

Taj rad rezultirao je 24-postotnim povećanjem broja projekata inkluzije, uz ukupni obim investicija od četiri milijarde eura i rekordan broj rodnih aktivnosti”, navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital