EBRD, EU i Austrija: 2 miliona eura ProCredit banci za kredite za energetsku efikasnost

02.07.2021. 13:57 / Izvor: Akta.ba
EBRD, EU i Austrija: 2 miliona eura ProCredit banci za kredite za energetsku efikasnost

Sredstva će biti dostupna klijentima za ulaganja u poboljšanje izolacije, prozore, toplinske pumpe...

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini putem zajma za ProCredit Bank dd BiH u iznosu od 2 miliona eura.

Sredstva će biti dostupna klijentima za ulaganja u poboljšanje izolacije, prozore, toplinske pumpe, solarne panele i druge vrste poboljšanja, s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta. Nakon uspješne provedbe, zajmoprimci će imati pravo na povrat sredstava do 20 posto iznosa zajma, poticaj koji financira European Union (EU).

Sredstva u iznosu od 135 milijuna eura su osigurana kroz Program financiranja zelene ekonomije (GEFF) za zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije. Program podržavaju EU, Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo financija, a dio je Regionalni program energetske efikasnosti (RPEE) za zapadni Balkan.

Tim povodom Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je da je ovaj zajam dio zelene agende EU. 

„Zadovoljstvo nam je ponovno surađivati s ProCredit bankom i vidjeti da će kroz našu GEFF liniju biti omogućeno povoljno financiranje domaćinstvima u Bosni i Hercegovini za ulaganja u mjere energetske efikasnosti što će voditi boljoj kvaliteti života, ali i nižim računima za struju. U zemlji u kojoj prevladavaju onečišćenje zraka i visoki energetski intenzitet, ovo je izuzetno važno. Ovaj zajam dio je zelene agende EU-a za zapadni Balkan i nastavit ćemo usko surađivati s našim partnerima, EU, Austrijom i WBIF-om, radi poboljšanja energetske efikasnosti u svim sektorima gospodarstva i smanjenja energetskog intenziteta u regiji", istakla je Naessl.

  • Zajam od 2 miliona eura za ProCredit Bank dd BiH za ulaganja u energetsku efikasnost
  • Dodatni poticaj koji finansira EU za povrat novca do 20 posto iznosa zajma
  • GEFF program koji podržavaju EU, Austrija i Investicijski okvir za Zapadni Balkan 

Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank, kazao je da će na ovaj način mnogim domaćinstvima biti povećan standard energetske efikasnosti. 

"ProCredit Bank je istinski posvećena očuvanju životne okoline, energetskoj efikasnosti, smanjenju emisije štetnih gasova i jedna smo od vodećih banaka u finansiranju svih ekološki prihvatljivih projekata za privrednike u BiH. Očuvanju okoliša doprinosimo i vlastitim primjerom, koristeći vozila na hibridni pogon i ostalim internim mjerama. Upravo zato smo ponosni na potpisivanje nove kreditne linije za poboljšanje energetske efikasnosti sa EBRD, a koja će mnogim domaćinstvima u BiH obezbijediti postizanje viših standarda energetske efikasnosti. Pod određenim uslovima klijenti će biti u prilici da u svojim domaćinstvima zamijene sisteme grijanja,  ugrade modernije i efikasnije prozore i vrata, utople dom, ali i smanje troškove", kazao je Salkanović.       

Do danas je u GEFF program u Bosni i Hercegovini uključeno više od 2.300 domaćinstava i obezbijeđeno zajmova u iznosu većem od 8 milijuna eura za pojedinačne projekte putem partnerskih financijskih institucija. To je doprinijelo uštedi više od 6000 MWh el. energije i smanjenju za više od 2100 tona CO2 emisije godišnje. Najčešće se financira zamjena prozora i vrata, izolacija, kotlovi na biomasu i toplinske pumpe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital