Privredna zajednica na koljenima zbog zastoja u radu Komisije za vrijednosne papire FBiH

Kapital / BANKARSTVO

Privredna zajednica na koljenima zbog zastoja u radu Komisije za vrijednosne papire FBiH

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) u svom reagovanju podsjetilo je da je 70% dioničkih društava u značajnoj mjeri blokirano u svojim finansijskim i operativnim aktivnostima.

20.08.2021. 12:16 / Izvor: Akta.ba

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) ispred poslovne zajednice, odnosno četiri hiljade poslovnih subjekata čije je poslovanje ugroženo, uputilo je reakciju na dopis Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), a u vezi sa imenovanjem Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) u svom reagovanju podsjetilo je da je 70% dioničkih društava u značajnoj mjeri blokirano u svojim finansijskim i operativnim aktivnostima jer Komisija nije u kapacitetu da provodi tehničke i administrativne aktivnosti izdavanja rješenja iz domene svoje odgovornosti. Ističući da je navedena blokada već značajno ugrozila i oštetila brojne kompanije, upozorili su da daljnje održavanje ovakvog stanja prijeti kompletnim urušavanjem velikog dijela ekonomije, povlačenju stranih investitora i ulaganja kapitala u drugi entitet ili druge zemlje, ali i smanjenju zaposlenosti i propuštanju prilike za oporavak ekonomije u jeku krize uzrokovane pandemijom.

"Uvažavajući stav da na svaku poziciju moraju biti imenovani kandidati koji zadovoljavaju zakonske i stručne kvalifikacije, te da je cilj SDP BiH da svako glasanje bude u skladu sa zakonima ove države, Udruženje banaka  Bosne i Hercegovine vjeruje da su kroz te iste zakone uspostavljeni mehanizmi zaštite od zloupotrebe, sistemi kontrole procesa i imenovana stručna i odgovorna lica za provođenje različitih postupaka, pa tako i procesa izbora i imenovanja", navodi se u saopćenju Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital