ProCredit grupacija pridružila se Partnerstvu finansijskih institucija za obračun emisije ugljika

09.09.2021. 11:10 / Izvor: Akta.ba
ProCredit grupacija pridružila se Partnerstvu finansijskih institucija za obračun emisije ugljika

Cilj pristupa ProCredit grupacije u poslovanju nije samo smanjiti njen unutrašnji i spoljni ekološki uticaj, već i promovisati kredite i ulaganja koja imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Od svog osnivanja ProCredit grupacija nastoji promovisati ekološki osjetljiv ekonomski razvoj na tržištima u razvoju na kojima posluje. ProCredit banke su pioniri u integraciji pitanja vezanih za klimatske promjene u svoje poslovanje sa malim i srednjim preduzećima (MSP), kao i u svoje interne aktivnosti.

ProCredit grupacija, koja je uglavnom aktivna na području jugo-istočne i istočne Evrope, već duži niz godina u skladu sa Globalnim standardima izvještavanja o održivosti ("core" opcija) transparentno prijavljuje različite nefinansijske pokazatelje i aktivnosti orijentisane na održivost u okviru svog poslovanja (Izvještaj ProCredita o uticaju poslovanja za 2020. godinu) ( Izvještaj ProCredit-a o uticaju za 2020. godinu ).

Također, svoje bankarske odnose ProCredit banke usmjeravaju na MSP koja ispunjavaju stroge Ekološke, društvene i upravljačke standarde (Environmental, Social, and Governance), te imaju najveći potencijal za stvaranje ekološki održivog bogatstva i otvaranje radnih mjesta u lokalnim ekonomijama. Kreditni poslovi banke naročito podržavaju ulaganja u inovativne i eko tehnologije. Eko kreditni portfolio već čini oko 20% ukupnog portfolija grupacije.

U sklopu strategije za rješavanje pitanja klimatskih promjena, ProCredit grupacija razvila je vlastiti pristup za procjenu izbjegavanja emisija gasova sa efektom staklene bašte (Greenhouse gas (GHG)) i štednje energije koja se naročito postiže preko eko ulaganja koja MSP vrše na tržištima u razvoju. Sada će primjena međunarodno priznate metodologije PCAF-a za obračun emisija GHG dalje ojačati transparentnost obavještavanja u pogledu aspekata održivosti ukupnog kreditnog portfolija i vlastitih ulaganja.

"Ekonomski razvoj u zemljama u kojima poslujemo općenito uključuje rastuću potražnju energije ukoliko se ona ne nadoknadi energetski efikasnim ulaganjima ili ulaganjima u obnovljive energije. Primjenom PCAF međunarodno priznate metodologije za mjerenje i objavljivanje informacija o emisijama gasova sa efektom staklene bašte na naš kreditni portfolio i ulaganja jača se naš vlastiti pristup, a, naša tržišta, istovremeno, uključuju u globalne sisteme", pojašnjava Uprava ProCredit Holdinga AG & Co KGaA, matične kompanije ProCredit grupacije.

Cilj pristupa koji ProCredit grupacija primjenjuje u poslovanju nije samo smanjiti njen unutrašnji i spoljni ekološki uticaj, već i promovisati kredite i ulaganja koja imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Na primjer, u skladu sa općim kriterijima za isključenje djelatnosti čije finansiranje nije dozvoljeno koje grupacija primjenjuje (pogledati: ( Kodeks ponašanja), svaki kreditni posao uključuje procjenu ekoloških i društvenih rizika kao sastavnog dijela analize kreditnog rizika sa ciljem svođenja rizika na najmanju mjeru i procjene potencijalnog uticaja ulaganja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital